Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preventivno

U samoizolaciji pet građana Donjeg Vakufa

doktor

utnici koji dolaze iz navedenih zemalja dužni su se, odmah po povratku, javiti na telefone

U samoizolaciji i pod zdravstvenim nadzorom na teritoriji općine Donji Vakuf nalazi se pet osoba, koje su određeno vrijeme boravile na području Irana, Južne Koreje, Kine i Italije.

Prema informaciji iz JU „Dom zdravlja“ u tome gradu, radi se o osobama koje nemaju nikakve simptome koronavirusa, ali će preventivno ostati u kućnoj izolaciji četrnaest dana.

– Putnici koji dolaze iz navedenih zemalja dužni su se, odmah po povratku, javiti na telefone JU „Dom zdravlja“ u Donjem Vakufu 062/717-134 i 030/260-811, koji je u funkciji 24 sata, dok će oni koji se ne prijave, ili daju neistinite podatke, biti sankcionirani – saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Dalje se navodi kako je na snazi zabrana bilo kakvih masovnih okupljanja i ekskurzija u države gdje su registrirani slučajevi koronavirusa, te građanima sugerira da primjenjuju opće mjere higijene, o kojima su informirani proteklih dana.

– Generalno, sve preporuke odnose se na smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija. Kao i uvijek do sada, radimo na očuvanju zdravlja i preveniranju bolesti. Zato, molimo građane da u našu ustanovu dolaze samo ako je to prijeko potrebno, kako ne bi ugrozili one koji su zdravi – stoji u saopćenju, s potpisom direktorice JU „Dom zdravlja“ Donji Vakuf Rusmire Bašić.