Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U sarajevskim domovima ima mjesta za 1.500 studenata

studenti1

U studentskim domovima Nedžarići i Bjelave jučer su počeli prijem i zaduživanje studenata, koji su po raspisanom konkursu ostvarili pravo na smještaj i ishranu u ovim domovima. U novoj akademskoj godini pravo na smještaj ostvarilo je 1.450 studenata, a ovaj broj biće i veći jer se očekuje prijem još stotinjak studenata.

– Do 1. oktobra trebalo bi biti primljeno još oko 100 studenata, jer su bili i naknadni upisi na fakultete, tako da očekujemo da će u konačnici u studentske domove smještaj naći više od 1.500 studenata. Naši objekti su spremni za prijem stanara, a zaduživanje soba će trajati do 23. septembra, kazao je za Oslobođenje Emir Kadrić, direktor Studentskog centra Sarajevo.

Kadrić ističe da je cijena smještaja ostala ista. Studenti plaćaju između 120 i 180 KM, zavisno od kategorije sobe, a kantoni daju 219 KM subvencije po studentu. U skorije vrijeme najavljuje i otvorenje drugog paviljona na Bjelavama koji će imati 53 najmodernije opremljene sobe.

– Trenutno se opremaju sobe iz naših vlastitih sredstava i nadamo se da će ovaj posao biti završen u narednih mjesec dana, dodao je Kadrić.

Kenan Ožegović, predstavnik studenata Unsko-sanskog kantona i student fizike na PMF-u, ističe da ne bi nikad izabrao neku drugu opciju za stanovanje osim studentskog doma.

– U domu sam već pet godina i uslovi su više nego dobri. U domu je super atmosfera, studenti se druže, imamo i čitaonice za učenje. Život u domu je odličan, rekao je Ožegović. Predstavnik studenata Tuzlanskog kantona Muris Mujkić naglašava da se u domu ne moraju brinuti o plaćanju režija kao što bi to bio slučaj u privatnim stanovima.

– Dolazim iz Banovića. Studiram na Saobraćajnom fakultetu i treća sam godina. Ovdje imamo multimedijalni centar, gdje studenti imaju čitaonicu, biblioteku, pristup internetu, tako da imamo sve na jednom mjestu. Što se tiče cijena, nije uopšte skupo i smatram da je mnogo pristupačnije od iznajmljivanja stanova. Prednost je što ima studenata sa istih fakulteta koji razmjenjuju iskustva i knjige, kazao je Mujkić.