Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U sarajevskim srednjim školama ima još 279 slobodnih mjesta

BiH

upisni-rok-u-srednjim-skolama

Nakon drugog roka za upis učenika u prvi razred srednje škole u Kantonu Sarajevo (KS) u novoj 2015./2016. školskoj godini ostalo je 279 slobodnih mjesta za zanimanja trećeg i četvrtog stepena.

Konkurs za drugi upisni rok raspisan je u 21 srednjoj školi, a u tom roku mjesta su popunjena u sedam škola uglavnom gimnazijama.

[pull_quote_right]Lamija Husić kazala je Feni da će učenici koji se dosad nisu upisali za to imati priliku u drugoj polovini augusta te ih pozvala da predaju dokumentaciju u škole gdje još ima slobodnih mjesta[/pull_quote_right]

Prema podacima Ministarstva obrazovanja KS slobodnih mjesta ostalo je u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi, Srednjoj školi metalskih zanimanja (za zanimanja trećeg i četvrtog stepena), kao i Željezničkom školskom centru, te Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi.

Slobodnih mjesta ima i u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn, Srednjoj muzičkoj školi (jedno mjesto za baletskog igrača), kao i srednjoškolskim centrima u Vogošći, Hadžićima i Ilijašu, te Perzijsko-bosanskom koledžu koji nastavu realizira po gimnazijskom programu.

U školama u kojima se obrazuju djeca s posebnim obrazovnim potrebama upis je moguć tokom cijele godine. To su Srednja škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu te Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Lamija Husić kazala je Feni da će učenici koji se dosad nisu upisali za to imati priliku u drugoj polovini augusta te ih pozvala da predaju dokumentaciju u škole gdje još ima slobodnih mjesta.

lamija-husic

Lamija Husić

Naglašava da nijedno dijete neće ostati neupisano te da je važno da se sva djeca na vrijeme informiraju i počnu s nastavnim procesom.

Podsjetila je na roditeljsku dužnost ali i zakonsku obavezu kojom je regulirano da su djeca koja završe osnovnu školu obavezna upisati srednju školu i pohađati je najmanje dvije godine.

Planom je predviđen upis oko 4.150 učenika u novu 2015./2016. školsku godinu koja bi trebalo da počne u utorak, 1. septembra.

Na području KS-a ima 39 srednjih škola, od čega su 36 javne ustane a tri privatne škole.