kratka biografija

U sarajevskoj Vijećnici održana promocija knjige “Grebo” Bore Kontića

grebo

Na promociji su govorili Nataša Kandić, profesorica s Pravnog fakulteta UNSA Jasminka Gradaščević Sijerčić te profesori Tarik Haverić i Nenad Fišer

Promocija knjige “Grebo”, simboličnog podnaslova “kratka biografija”, autora Bore Kontića održana je u sarajevskoj Vijećnici.

Knjiga “Grebo – kratka biografija“ dokument je o čovjeku koji je kroz vrijeme bio bitan generacijama, ali i emotivna posveta prijatelju. Ideja za knjigu je zamišljena kao dugi, životni intervju u kojem bi profesor Zdravko Grebo govorio o sebi, porodici, univerzitetskoj karijeri, politici, ratu, Bosni i Hercegovini i gradovima koji su ga obilježili, od Mostara i Beograda do Sarajeva.

Na promociji su govorili Nataša Kandić, profesorica s Pravnog fakulteta UNSA Jasminka Gradaščević Sijerčić te profesori Tarik Haverić i Nenad Fišer.

Nenad Fišer koji je za ovu priliku doputovao iz Nizozemske je istakao je da se osjeća privilegiranim što je pozvan da govori na promociji knjige.

– I to iz više razloga. Zato što je ovo događaj koji ima izuzetan kulturni značaj za ovu sredinu. Zato što se radi o dvojici ljudi koji su u ovom kulturnom prostoru ostavili izuzetno dubok trag. To su profesor Zdravko Grebo i Boro Kontić, obojica moji dugogodišnji prijatelji – kazao je Fišer.

On je također istaknuo da su se na ovoj promociji okupili oni koji osjećaju duboko poštovanje i prema trudu Bore Kontića koji je napravio ovo izuzetno značajno djelo kao i oni koji će se prisjetiti lika i djela Zdravka Grebe.

– Vjerujem da ne postoji nijedan građanin ne samo Sarajeva, nego i cijelog ovog podneblja koji nije za njega čuo. I koji mu ne duguje, svjestan ili nesvjestan, jedan veliki dio zahvalnosti – istaknuo je Fišer.

Aktivistica iz iz Beograda, Nataša Kandić, istakla je da iz njenog ugla knjiga Bore Kontića “Grebo” sadrži sabrano naslijeđe Zdravka Grebe.

-Ono što je on govorio o javnim stvarima, a uvijek je govorio, sabrano je u knjizi. I mislim da je to jedno tako dobro naslijeđe koje treba stalno da čitamo, iščitavamo, pročitavamo. I vidimo koliko može da nam pomogne. On je jedinstven. On je intelektualac koji govori ono što misli. On je neko ko je počeo kao studentski aktivista na krovu tramvaja. A posljednjih deset i više godina on je bio pravi građanski aktivista. Zalagao se za veoma bitne i važne vrijednosti koje mogu da pomognu cjelom prostoru bivše Jugoslavije, u odnosu na prošlost. U odnosu na prevazilaženje teškog naslijeđa prošlosti. I kada je otišao bilo je potpuno jasno da nema na ovim prostorima nikoga ko može da ga zamijeni – podvukla je Kandić.

Boro Kontić podsjetio je da je ova knjiga koja je nastala prije četiri godine trebala da bude jedan veliki intervju s profesorom Grebom. Nažalost on se razbolio i umro, tako da se intervju nalazi na 70-tak stranica, a ostalo je jedna hronologija njegovog života, od trenutka kada on kao student treće godine Pravnog fakulteta u Sarajevu vodi studentske demonstracije u Sarajevu u junu 1968. godine, pa do 2018, kada 50 godina kasnije kao profesor emeritus Pravnog fakulteta, laganom šetnjom dolazi na devastirano partizansko groblje u Mostaru – kazao je autor knjige Boro Kontić.

Kontić je istaknuo da je Zdravko Grebo bio značajna ličnost, ne samo Sarajeva, nego i šire.

-To pokazuje ova knjiga. I ja sam se iznenadio kad sam pregledavao njegove intervjue, razgovore, tekstove koje je pisao, objavljivao da je to jedna konzistentna javna ličnost u životu Bosne i Hercegovine. Zdravko Grebo bio je čovjek koji je koji je, između ostalog, prije 40 godina pisao Ustav u kojem je Bosna i Hercegovina država građana koji u njoj žive, kad je to bila daleka i usamnjena tema, te da je bio o čovjek koji je strasno bio za to da se mora reagireati na javne izazove, zaključio je Kontić.

Profesorica s Pravnog fakulteta UNSA Jasminka Gradaščević Sijerčić istakla je da je profesor Grebo bio čovjek koji je svojim idejama, svojim životom uticao na brojne generacije studenata Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Bosanskohercegovački intelektualac, univerzitetski profesor i aktivista, Zdravko Grebo preminuo je u januaru 2019. godine.