Međunarodni dan ljudskih prava

U Sarajevu dodijeljene novinarska nagrada ”Srđan Aleksić” i Mirovna nagrada

nagrada srdjan aleksic 1

Dobitnice novinarske nagrade ”Srđan Aleksić” za 2018. godinu su Đenana Kaminić – Puce sa televizije N1, novinarka Radija Slobodna Evropa Maja Nikolić i novinarka BH Radija 1 Mirela Huković – Hodžić

Povodom obilježavajna 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Mreža za izgradnju mira i USAID-ov projekat PRO-Budućnost u ponedjeljak, na Međunarodni dan ljudskih prava organizirali su svečanost u Sarajevu u sklopu koje su dodijeljene novinarska nagrada ”Srđan Aleksić” i Mirovna nagrada, javlja Anadolu Agency (AA).

Dobitnice Novinarske nagrade ”Srđan Aleksić” za 2018. godinu, koja se dodjeljuje za odgovorno i profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u kontinuitetu i razvoju društveno-odgovornog novinarstva, su Đenana Kaminić – Puce sa televizije N1, novinarka Radija Slobodna Evropa Maja Nikolić i novinarka BH Radija 1 Mirela Huković – Hodžić.

Ovogodišnji dobitnici Mirovne nagrade, koja se dodjeljuje zaslužnim pojedincima i institucijama, su Jasminka Drino-Kirlić, aktivistkinja iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Osnovna škola ”Dositej Obradović“ iz Doboja. Dobitnici specijalnih nagrada su Čedomir Glavaš, aktivista iz Bratunca i Kuća dobrih tonova iz Srebrenice.

Zamjenica američke ambasadorice Ellen Germain je u izjavi novinarima kazala kako je Dan ljudskih prava prilika da se naglasi važnost poštivanja ljudskih prava i kontinuirano pomirenje u Bosni i Hercegovini. Smatra kako svi ljudi u BiH trebaju imati iste šanse da učestvuju u svim sferama života.

Dodala je kako način na koji neko društvo tretire svoje najugroženije članove, mnogo govori o njemu.

”Diskriminacija u BiH je, nažalost, široko rasprostranjena”, rekla je Germain dodavši kako se mnogi građani susreću s diskriminacijom u svim aspektima svakodnevnog života.

Nada se da nagrada ”Srđan Aleksić” podstiče novinare da ”promovišu dostojanstva ljudi, ljudska prava i pomažu da se eliminišu stereotipi i nepovjerenje koje i dalje preovladavaju među ljudima u BiH“.

Poručila je kako je Vlada SAD-a u potpunosti predana podršci ljudskim pravima u BiH i naporima u zaštiti ljudskih prava.

Aleksandar Žolja, u Mreže za izgradnju mira i projekta PRO-Budućnost kazao je kako se svečanost sastoji od tri dijela.

Dodao je kako je događaj organiziran u saradnji s osnovnim i srednjim školama.

Pojasnio je kako Mreža za izgradnju mira novinarsku nagradu ”Srđan Aleksić” dodjeluje u kontinuitetu osam godina, a kroz PRO-Budućnost pet godina.

”Nastavit ćemo da je dodjeljujemo motivišući one novinare i novinarke koji profesionalno rade svoj posao i ponekad su jedini saveznici margilizovanim i ranjivim grupama”, rekao je Žolja.

Dodao je kako civilno društvo je jako bitno u promociji ljudskih prava i razvoj demokratije. Dodao je i kako kroz Mirovnu nagradu žele nagraditi mirovne aktiviste i aktivstkinje, ali i škole koje rade dodatno i djecu uče o ljudskim pravima, vrijednostima mira, tolerancije i tome slično.

Dobitnica nagrade ”Srđan Aleksić”, Maja Nikolić prisjetila se razloga koji su je naveli da piše o ljudskim pravima i njihovoj zaštiti.

”Danas je Međunarodni dan ljudskih prava i ja ga nekako osobno slavim kao svoj praznik, zato što sam se u svom poslu opredijelila upravo izvještavati o ljudskim pravima, posebice o pravima djece“, dodala je Nikolić.

Kazala je kako je ovo druga nagrada ”Srđan Aleksić” koju je dobila, a dobtnica je i nekoliko međunarodnih nagrada.

”Velika mi je čast što nosim nagrade ovog časnog čovjeka, jer jednom sam sama poželjela tog čovjeka zagrliti, ali onda zapravo vidim da on mene, cijelo ovo vrijeme, s neba grli i potiče u mom radu“, rekla je Nikolić.

Smatra kako su novinari posebno odgovorni, u medijskom crnilu i sivilu širiti dobro, govoriti o dobru i boriti se za ljudska prava.

Dobitnica nagrade ”Srđan Aleksić” Đenana Kaminić-Puce kazala je kako je velika čast dobiti ovu nagradu iz razloga što je ona simbolična.

”Meni je veoma drago jer je u pitanju nagrada koja nosi ime po Srđanu Aleksiću, mladiću koji je postao sinonim ljudske humanosti i hrabrosti. U pitanju je nagrada koja je simbol žrtve za drugog, nagrada koja obavezuje sve nas novinare da se držimo istinskih ljudskih vrijednosti i nagrada koja je istovremeno meni poticaj za dalji rad i poticaj da ne zaboravimo ljude na marginama”, dodala je Kaminić-Puce.

Mirela Huković – Hodžić, dobitnica nagrade ”Srđan Aleksić” kazala je kako na nasilje i okrutnost prema čovjeku, Srđan Aleksić je reagovao čovječnošću.

”Na silne probleme s kojim se suočava naše društvo, mi novinari i novinarke reagujemo profesionalnim izvještavanjem i tako činimo boljom ovu našu zemlju za život“, dodala je Huković – Hodžić.

Predrag Jović, zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazao je kako na Međunarodni dan ljudskih prava, izuzetno je važno da institucije u BiH zajedno s građanima šalju jedinstvenu poruku o uvažavanju prava svakog pojedinca i svake grupe.

”Upravo poruka da možemo zajedno govoriti jednim glasom, ali i sprovoditi zajedničke akcije, treba biti vodilja za sva naša nastojanja, a naročito za naše napore u zaštiti ljudskih prava“, rekao je Jović.

Za kulturno-umjetnički dio programa zadužen je hor Druge gimnazije iz Sarajeva. Na svečanosti je prikazana i video projekcija: ”Srednjoškolci iz Jajca u borbi protiv podjela“.

Događaju su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti, predstavnici diplomatskog kora, kao i učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Sarajeva, predstavnici nevladinih organizacija i medija.

Srđan Aleksić, poginuo je 1993. u centru Trebinja stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.