BiH

U Sarajevu i Zenici i dalje rastu koncentracije zagađujućih materija

17/12/2015

U Sarajevu i Zenici su tokom jučerašnjeg dana koncentracije zagađujućih materija nastavile da rastu.

U Sarajevu su dnevni prosjeci ionako visokih koncentracija lebdećih čestica porasli za dodatnih 30-60 posto na mjernim mjestima, a i koncentracije sumopordioksida i azotnih okdsida imaju sličan trend.

U saopćenju o kvalitetu zraka u FBiH za 16. novembar navodi se da je u Zenici zabilježen dodatni porast koncentracija lebdećih čestica (PM10) u zraku.

Koncentracije sumpordioksida su takođe i dalje u porastu i vrlo su visoke, ali u odnosu na prethodne dane nije zabilježena značajna promjena.

Inverzioni sloj u sarajevsko-zeničkoj kotlini se u međuvremenu hipsometrijski podigao što je uvjetovalo porast koncentracija sumpordioksida i lebdećih čestica čak i na Ivan-sedlu. Međutim ovakva stanja su povremena i kratkotrajna, a ukupne vrijednosti koncentracija polutanata u zraku su mnogo niže nego u gradovima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Goraždu su povećane koncentracije lebdećih čestica (PM10 i PM2.5) i prekoračuju granične vrijednosti, ali su znatno niže od onih u Sarajevu, Zenici i Tuzli.

Koncentracije ostalih zagađujućih materija su u okviru graničnih vrijednosti za ocjenu kvaliteta zraka.

U Kantonu Sarajevo, stvoreni su uslovi za proglašenje epizode upozorenja, a u općini Kakanj i Općini Zenica još je na snazi epizoda Pripravnost.

Nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

Po riječima službenika iz nadležne službe u Tuzlanskom kantonu, kvalitet zraka je tokom jučerašnjeg dana bio nešto povoljniji nego prethodnih dana, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se zrak može okarakterisati kao nezdrav i opasan za osjetljive grupe stanovništva.

– Osobe sa respiratornim poteškoćama i kardiovaskularnim oboljenjima trebaju izbjegavati napore. Preporučljivo je svim osobama da ukoliko su u mogućnosti odlaze na izlete u viša područja sa svježim zrakom. S obzirom na dužinu trajanja, ovakva stanja pogoduju i nastanku respiratornih bolesti poput astme, osobito kod djece, istaknuto je u saopćenju.

Korištenje maski je mnogo efikasnije od korištenja šalova prilikom disanja, jer šalovi propuštaju najveći dio prašine mjerenih promjera (PM10 i PM2.5).

U narednih nekoliko dana se ne očekuju značajne promjene meteroloških preduslova za razvoj zagađenja i očekuju se slične vrijednosti koncentracija polutanata kao i u prethodnim danima.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji BiH su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, saopćeno je iz Sektora životne sredine FHMZ-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.