Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

eko akcija

U Sarajevu jutros zrak umjereno zagađen, Banja Luka i Jajce najzagađeniji

sarajevo-magla-smog-zagadjenje-zrak-fena

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani

Zrak u Sarajevu je jutros umjereno zagađen, što znači da neke zagađujuće materije mogu uzrokovati zdravstvene probleme osobama koje su veoma osjetljive na zagađenje zraka. Takve osobe trebaju izbjegavati boravak vani i smanjiti naprezanje tokom boravka vani. No, situacija u Sarajevu je ipak nešto povoljnija nego proteklih dana.

Nezdrav zrak jutros je zabilježen u Banja Luci i Jajcu. To znači da je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, a ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Zrak u Tuzli, Zenici, Ilijašu i Visokom je nezdrav za osjetljive grupe. Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Pored Sarajeva, zrak je umjereno zagađen i u Vogošći, Hadžićima, Kaknju, Travniku i Maglaju, dok je zrak dobar u Ivan-sedlu, Livnu i Bihaću, navodi se na stranici Udruženja Eko-akcije.