Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu konferencija “Održivost kvaliteta u BiH”

kvalitet bih

“Održivost kvaliteta u BiH – Regionalne i međunarodne perspektive” naziv je konferencije koja se danas održava u Sarajevu u organizaciji Asocijacije za kvalitet u BiH i Poslovnih novina.

Predsjednik Asocijacije Milenko Raguž kazao je da na konferenciji učestvuje 50 stručnjaka iz raznih oblasti koji će razgovarati o najnovijim saznanjima iz oblasti kvalitete.

Sekretar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić kazao je da Ministarstvo putem strateških dokumenta, zakonskih i podzakonskih regulativa nastoji dati potporu malim i srednjim preduzećima (MSP) uvođenjem ISO standarda.

Podsjetio je da je Ministarstvo od 2006. do 2015. godine podržalo 294 MSP-a s 1.860.000 KM, a da su 2015. godini podržali 43 MSP-a s 303.000 KM.

– Ako radimo razvojne politike u svim segmentima privrede podržavanjem standardizacije MSP-ima, kako bismo ojačali konkurentnost FBiH i njene ekonomije, nastojim da i druge institucije izdvoje dio finansijskih sredstava za ovakve stvari – kazao je.

Ukoliko bi Vlada FBiH sa sihronizovanim horizontalnim i vertikalnim politikama djelovala na razvoj ovog sektora, dodao je Bejić, učinak bi bio mnogo bolji.

Direktor TUV Adria Sarajevo Muamer Peljto prezentirao je reviziju norme 9001, za koju kaže da je najprostranija osnova za sve ostale norme.

Pojasnio je da se svakih od šest do osam godina dolazi do revizije standarda te da je zadnja revizija bila 2008. godine.

– Velika revizija, čiji je prelazni rok septembar 2018. godine, podrazumijeva strukturu standarda, pojam konteksta organizacije, upravljane rizicima te uloga predstavnika u rukovodstvu za kvalitetu – pojasnio je.

Također je dodao da organizacije ne moraju mijenjati dokumentaciju, ukoliko se ispune svi zahtjevi koje novi standardi zahtijevaju.