Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protest protiv nejednakosti

U Sarajevu održana Bh. povorka ponosa pod sloganom “Volim da se ne bojim”

bh. povorka ponosa
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Prisutnima je pročitano pismo člana Organizacionog odbora, koji ima 23 godine, a koji je kazao da mu je dosta straha i toga da bude nevidljiv jer se zbog prijatelja i porodice ne smije javno pojaviti na Povorci

Učesnici “Bh. povorka ponosa 2024.” nakon šetnje ulicama Sarajeva stigli su na Trg Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta gdje je, kako je najavljeno, bio izveden dvosatni program.

Učesnici povorke, koja se održava pod sloganom “Volim da se ne bojim”, počeli su se danas okupljati od 16 sati kod Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, odakle su i krenuli u šetnju. Na transparentima koje su nosili mogle su se vidjeti poruke: “Sila nije snaga”,”Naša ljubav nije grijeh”, “Mir”, “Volim da se ne bojim” i “Queers for Palestine”.

– Bh. povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u bosanskohercegovačkom društvu – poručili su organizatori uoči manifestacije.

povorka ponosa
FOTO: D. Begović/Fokus.ba

Protiv svake vrste nasilja

Iz organizacionog odbora ističu da se ovogodišnji moto odnosi na nasilje i da žele približiti široj društvenoj zajednici ono što pripadnici LGBT zajednice trpe u svakodnevnom životu usljed diskriminacije zbog različite seksualne orijentacije. Ističu da su oni opredijeljeni protiv svake vrste nasilja.

– Pridružujemo se svim prajdovima koji su stali u solidarnost sa palestinskim otporom i šaljemo jasnu poruku protiv rata i opresije. Među ključnim principima našeg kolektiva i pokreta su solidarnost, antifašizam i antimilitarizam – poručili su organizatori.

Pojedinci iz vladinog i civilnog sektora su ličnim prisustvom manifestaciji podržali poruke o toleranciji i poštivanju ljudskih prava za sve.

“Dosta mi je straha”

Zbog pete po redu „Bh. povorke ponosa“, u Sarajevu je danas je bio izmijenjen režim saobraćaja, kao i javnog gradskog prijevoza, a pojačano je i prisustvo policije.

Prisutnima je pročitano pismo člana Organizacionog odbora, koji ima 23 godine, a koji je kazao da mu je dosta straha i toga da bude nevidljiv jer se zbog prijatelja i porodice ne smije javno pojaviti na Povorci.

Članica organizacije pete Bh. povorke ponosa obratila se prisutnima kazavši: “Nasilje trpimo svakodnevno pokušavajući naše živote živjeti dostojanstveno, ali danas smo odlučili stati u kraj tišini jer do kada ćemo šutjeti dok vrše opresiju nad nama?”.

“Mi nismo nasilnici, mi nismo nasilnice. Mi smo osobe koje trebaju i moraju biti ravnopravne u društvu po svim parametrima. Sve ove ulice su naše, sva porodična okupljanja su naša okupljanja. Mi imamo pravo na jednake šanse pri zapošljavanju, jer naša seksualna orijentacija i rodni identitet nisu mjerilo naših vještina i kompetencija. Naša sloboda ne smije biti uvjetovana našim postojanjem”, poruka je koju su još jednom istaknuli.

Glavna tema povorke bila je nasilje nad LGBTQ osobama

Potom su još jednom naglasili zahtjev o prepoznavanju LGBTIQ+ porodica u zakonodavstvu.

“Zahtijevamo da prepoznate naše porodice u zakonodavstvu, mi već pet godina ističemo zahtjev za donošenje zakona o istospolnim partnerstvima što je na sramotu institucija i tijela što ne donose spomenuti zakon”, kazali su.

bh. povorka ponosa
FOTO: D. B./Fokus.ba

Glavna tema povorke bila je nasilje nad LGBTQ osobama. Povorka se mirno kretala prema Narodnom pozorištu, uz podršku građana sa trotoara i bez incidenata. Među učesnicima su bili političari poput Edina Forte i Duške Jurišić, koji su pružili podršku i uputili kritike onima koji diskriminiraju LGBTQ zajednicu.

Prisutne su zabavljali DJ Cielo Hemon i DJ Marie Cherie.