"Šta se krije iza maske?"

U Sarajevu oslikan mural koji ukazuje na nasilje nad ženama

mask2

Četiri mlade osobe, motivirane specifičnim iskustvima uzrokovanim promjenom dinamike života zbog pandemije korona virusa, odlučile su istraživati problem nasilja nad ženama tokom izolacije

Na zidu u okviru Olimpijskog kompleksa Zetra oslikan je mural „Šta se krije iza maske“ sa ciljem skretanja pažnje na problem nasilja nad ženama čiji porast je zabilježen u mjesecima pandemije COVID-19. Uvođenjem mjera prevencije širenja korona virusa, ljudi su potaknuti da ostanu kod kuće, a vjerojatnost rizika od rodno zasnovanog nasilja i nasilja u intimnim vezama je povećana. Žene u nasilničkim vezama imaju manje kontakta s članovima porodice i prijateljima koji bi im mogli pružiti podršku i zaštitu od nasilja.

Izabrali smo mural kao medij putem kojeg želimo prenijeti svoje poruke, uzimajući u obzir univerzalnost umjetnosti kao alata, stoji u saopćenju.

U sklopu desetomjesečnog programa „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“, pod pokroviteljstvom Humanity in Action, četiri mlade osobe, motivirane specifičnim iskustvima uzrokovanim promjenom dinamike života zbog pandemije korona virusa, odlučile su istraživati problem nasilja nad ženama tokom izolacije. Kerim Hodžić, Senior fellow Humanity in Action, i tim mladih umjetnika sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, pomogli su u realizaciji i crtanju murala na zidu u vlasništvu Zetre.

Lamija Čelik, Nikola Kandić, Mersiha Čomor i Nedim Mandžuka, uz pomoć Fatime Bečirović, koja radi u Gender Centru FBiH, snimili su kratki film koji prati proces crtanja murala i njegovom značenju, te predstavlja i činjenično stanje o problemu nasilja nad ženama. Problem nasilja koje žene proživljavaju prisutan je u društvima cijelog svijeta dugi, dugi niz godina, a uvođenje restriktivnih mjera, uključujući kućnu izolaciju – kako bi se preveniralo širenje korona virusa, rezultiralo je i bilježenjem porasta slučajeva nasilja nad ženama. Cilj crtanja murala i snimanja filma jeste podizanje svijesti o ovome problemu i ohrabrivanju žrtava, ali i onih koji svjedoče nasilju, da reaguju i isto prijave nadležnim tijelima.

Film „Šta se krije iza maske?“ istražuje i tematizira problem nasilja nad ženama tokom izolacije prouzrokovane COVID-19 i narušavanjem prava žena u ovim specifičnim okolnostima života. Film je nastao u suradnji sa uposlenikom Gender Centra FBiH, pod pokroviteljstvom Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, a biti će premijerno prikazan u subotu 25.07.2020. od 20:00 sati.