Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečanost

U Sarajevu otvoren Studentski dom Islamske zajednice u BiH

FNA_90808

Osim studentskog doma, danas će biti otvoren još jedan vakufski objekt – stambeno-poslovna zgrada u Odobašinoj ulici u Sarajevu

Studentski dom Islamske zajednice u BiH, čiju je izgradnju finansirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske s više od osam miliona KM, danas je svečano otvoren u Sarajevu.

Dom je namijenjen za smještaj studenata Fakulteta islamskih nauka i studenata drugih fakulteta u Sarajevu, i na pet etaža raspolaže prostorom od 4.745 kvadratnih metara sa 202 ležaja raspoređenih u 59 soba.

Reisu-l-ulema IZuBiH Husein ef. Kavazović rekao je da studentski dom koji je danas otvoren predstavlja nastavake duge prakse brige našeg naroda i zajednice o studentima i onima koji su krenuli putem sticanja znanja i učenosti.

“Danas kvalitetno obrazovanje postaje privilegija bogatih. Projekti poput ovoga kao i brojne stipendije koje osigurava Islamska zajednica u domovini i dijaspori trebaju pomoći da sva naša djeca imaju barem približno jednake izgleda da dođu do kvalitetnog obrazovanja”, istakao je Kavazović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je da je ulaganje u obrazovanje, nauku, razvoj i istraživanje sasvim sigurno najbolja i najprofitabilnija investicija.

Naveo je da BiH nastoji da izgradi društvo znanja da bi mladim ljudima mogli dati znanje, vještine i kompetencije, ma koliko to u ovom trenutku izgledalo teško.

Turski ministar za kulturu i turizam Mehmet Nuri Ersoy potcrtao je da je za Tursku zajedništvo između dviju država i naroda, kao i prijateljstvo koje je svakim danom sve jače, od velike važnosti.

Dodao je da je zaista uzbuđen i ponosan što prisustvuje otvaranju dva veoma značajna objekta, te poželio mnogo sreće korisnicima i upravi doma i stambeno-poslovne zgrade.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc kazao je da se duboke i prijateljske veze između dviju zemalja svakodnevno produbljuju, a čemu posebno doprinose projekti kao što današnji.

Osim studentskog doma, danas će biti otvoren još jedan vakufski objekt – stambeno-poslovna zgrada u Odobašinoj ulici u Sarajevu.