poznat dnevni red

U Sarajevu počela sjednica Federalne vlade

vlada_188_foto1

Na dnevnom redu je i Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH, koji je povezan je s drugim aktivnostima u ovoj oblasti

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, razmatrat će Prednacrt zakona o infrastrukturi prostornih podataka (IPP) Federacije BiH kojim se uređuju pravila za osnivanje, održavanje i razvoj infrastrukture prostornih podataka FBiH, njen sadržaj, kao i uspostavljanje i nadležnosti njenih tijela.

Radi se o skupu tehnologija, mjera, normi, usluga, ljudskih kapaciteta i ostalih faktora koji omogućavaju djelotvorno objedinjavanje, upravljanje, održavanje i dijeljenje prostornih podataka određenih ovim zakonom s ciljem zadovoljenja potreba u FBiH, kao i njihove upotrebe van FBiH.

Na dnevnom redu je i Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH, koji je povezan je s drugim aktivnostima u ovoj oblasti, što uključuje funkcioniranje Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH u zakonima predviđenom obimu, posebno u pogledu neovisnosti i stvaranja pretpostavki za funkcioniranje tržišta električne energije i odvajanja reguliranih i tržišnih djelatnosti.

Također uključuje modernizaciju i prestrukturiranje rudnika uglja. Ključne promjene i obaveze koje proizilaze na osnovu odredbi Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, i koje će biti obuhvaćene ovim programom, jesu funkcionalno razdvajanje svih djelatnosti, pravno razdvajanje i neovisnost za djelatnost distribucije i računovodstveno razdvajanje djelatnosti snabdijevanja na regulirano i tržišno.

Bosna i Hercegovina je potpisnik Ugovora o uspostavi Energetske zajednice koji je na snazi od 1. jula 2006. godine. Time je preuzeta obaveza preuzimanja i provedbe pravne stečevine Evropske unije koja se, između ostalog, odnosi na tržište električne energije.

Vlada će se izjasniti i o predloženom Programu utroška sredstava tekućih transfera neprofitnim organizacijama, kojim je za ovogodišnju podršku Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i boračku populaciju planirano 675.000 KM.

Pred članovima Federalne vlade su izvještaji o provođenju Akcionog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području FBiH, te Koordinacionog tijela za praćenje primjene Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije upoznat će Vladu o realizaciji projekata izgradnje vjetroelektrana u FBiH i statusu njihovog priključenja na prijenosnu mrežu, saopćio je danas Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.