Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu počeo Rose-Roth seminar: Stabilnog Balkana nema bez stabilne BiH

Rose-Roth seminar2

Trajno stabilne Evrope nema bez stabilnog Balkana, a stabilnog Balkana nema bez stabilne BiH, poručeno je danas u Sarajevu na otvaranju 94. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO i zasjedanja posebne grupe za Mediteran i Bliski istok pod nazivom “Zapadni Balkan: Tranzicijski izazovi, evropske težnje i povezanost s regionom Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA)”, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator skupa, koji se održava od 21. do 23. marta, je Parlamentarna skupština NATO-a u saradnji s delegacijom Parlamentarne skupštine BiH, a skup podržava Vlada Švicarske. PS NATO i PS BiH su u ovom formatu dosad organizovali tri skupa i to 2004, 2009, i 2014. godine.

Na 94. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Sarajevu učestvuju parlamentarci 19 zemalja članica NATO-a, 11 zemalja pridruženih članica i predstavnici iz 11 zemalja regiona Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, te brojni gosti iz međunarodnih institucija i nevladinog sektora.

Tokom prve sesije seminara razgovara se o evroatlanskim integracijama na Zapadnom Balkanu, a u okviru seminara biće organizovana dva panela i sesije koje govore o reformama u sektoru odbrane i sigurnosti.

Na seminaru će se, između ostalog, govoriti i o glavnim političkim pitanjima na Zapadnom Balkanu, nestabilnosti u regionu MENA i na Zapadnom Balkanu, migrantskoj krizi, terorizmu i radikalizmu, a bit će prezentiran izvještaj posebne grupe za Mediteran i Bliski istok.

Danas je poručeno da lekcije iz nedavne prošlosti treba iskoristiti za rješavanje otvorenih pitanja.

Predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović u pozdravnom obraćanju kazao je da je od Dejtona do danas BiH učinila velike napore na stabilizaciji mira i izgradnji institucija i u brojnim reformama. Prema njegovim riječima, ove reforme su bile vidljive i išle su u dobrom smjeru sve do 2006. godine kada je nastupio period zastoja.

“On je kulminirao u periodu 2010.-2014. godine i u tom periodu smo u nekim reformskim procesima otišli čak i korak nazad”, kazao je Džaferović.

Podsjetio je da je među najuspješnijim reformama bila reforma odbrambenog i sigurnosnog sektora.

“Tokom 2008. godine ekonomski parametri su nam govorili da ulazimo u recesiju, probleme velike nezaposlenosti, gašenje brojnih proizvodnih kapaciteta i odlaska mladih iz BiH. Nakon skoro sedmogodišnjeg zastoja, 2015. BiH je pružena nova šansa”, podsjetio je Džaferović.

Napomenuo je da je BiH parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU 2008. godine i on je stupio na snagu 2015. godine.

“Ovo je nesumnjivo za BiH jedan od najznačajnih događaja u procesu integracija u evropsku porodicu. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je stupio na snagu 1. juna 2015. godine. Potpisivanjem i stupanjem na snagu SSP-a BiH ima pravnu obavezu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa EU pravnom stečevinom”, pojasnio je Džaferović.

Podsjetio je i da je 2015. godine usvojena reformska agenda na putu ka evropskim integracijama.

“Naša zemlja se u ovom momentu suočava sa procesom ispunjenja obaveza iz reformske agende. U međuvremenu Hrvatska, sa kojom BiH dijeli jednu od najdužih granica u Evropi, postala je punopravna članica EU što je za BiH prilika, ali i izazov. Naši istočni susjedi Srbija i Crna Gora kandidati su za članstvo u EU. Sve to i pred BiH i pred EU postavlja izazov. Uvjeren sam da trajno stabilne Evrope nema bez stabilnog Balkana, a stabilnog Balkana nema bez stabilne BiH. Zato evroatlantsku agendu Balkana smatram jako važnom i za regiju i za Evropu”, poručio je Džaferović.

Istakao je da “NATO nije samo vojno-odbrambena i sigurnosna alijansa već okvir i okruženje za ekonomsku saradnju i razvoj”. Džaferović je istakao činjenicu da BiH duboko cijeni podršku i saradnju koju ima sa NATO-om u okviru integracijskog procesa BiH u NATO.

Potcrtao je da je ova saradnja veoma dobra. Mišljenja je da je strateški interes BiH i NATO-a da BiH u okviru cijele regije Jugoistoka Evrope postane dijelom Sjeveroatlantske alijanse.

“U ovom momentu ne postoji isti stepen koncenzusa o članstvu BiH u NATO-u jer u entitetu RS još uvijek postoje neke vrste rezerve. Za ovo je bitno da su nadležne institucije BiH donijele sve odluke za članstvo BiH u NATO-u, a naš Zakon o odbrani kao jedan od ciljeva je postavio pristupanje BiH za članstvo u NATO savez. Ove činjenice uz različita viđenja rješavanja pitanja nepokretne vojne imovine razlog su što BiH kasni u aktiviranju našeg članstva u MAP-u, koji nam je uslovno dodijeljen na samitu ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u aprilu 2010.”, naglasio je Džaferović u uvodnom obraćanju.

Dopredsjednik NATO-a Sverre Myrli izrazio je zahvalnost i čast što su se ponovo okupili u Sarajevu. Kako je kazao, cijene kontinuirani rad BiH u NATO seminarima.

Myrli je podsjetio da je ovo četvrti put da je Sarajevo domaćin ovog seminara te da on redovno posjećuje ovaj grad. Prema njegovim riječima, svjesni su historijskog i strateškog značaja ovog regiona.