BiH

u naselju Čengić Vila

U Sarajevu podignuta spomen-ploča u znak sjećanja na 102 poginula pripadnika HVO-a

30/05/2022
Foto: Fena

Spomenik je izgrađen u sarajevskom naselju Čengić Vila, u ulici Nedima Filipovića gdje je bio smješten glavni štab HVO-a.

Spomen-ploča postavljena u znak sjećanja na 102 poginula pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Sarajevo predstavljena je danas povodom 30 godina od osnivanja ove jedinice.

Spomenik je izgrađen u sarajevskom naselju Čengić Vila, u ulici Nedima Filipovića gdje je bio smješten glavni štab HVO-a.

Ploču su predstavili predstavnici Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, a predsjednik Marinko Pejić je istakao je da ponosan na sarajevski HVO jer je imao značajnu ulogu u odbrani Sarajeva i države.

– Posebno sam ponosan što je u svom sastavu imao pripadnike različitih etničkih i vjerskih struktura – naglasio je Pejić navodeći da su Bošnjaci nakon Hrvata bili najbrojniji i da su činili 40 posto jedinice.

Također, prisjetio se brojnih Srba, Židova, Roma i drugih.

– Imali smo veoma dobru saradnju s Armijom BiH, što je bio jedinstven slučaj u BiH. Na to sam posebno ponosan – poručio je Pejić.

Spomen-obilježje izgradio je Grad Sarajevo, a uime ove institucije Tarik Zečić je kazao da će ploča čuvati sjećanje na historiju iz prve polovine devedesetih godina, mlađe generacije učiti, a savremenike događaja podsjećati.

HVO Sarajevo osnovan je 29. maja 1992. godine na inicijativu Hrvatskog privrednog društva BiH, a jedinica je imala 5.000 pripadnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.