Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Provođenje Državnog projekta

U Sarajevu potpisani sporazumi o stambenom zbrinjavanju povratnika

FMROI_foto_011 (1)

Riječ je o petom potprojektu koji se implementira na području Federacije BiH, a kroz koji će u prvoj fazi biti osigurano stambeno zbrinjavanje za 81 ugroženu raseljenu porodicu

U Sarajevu su danas potpisani sporazumi o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa (DPSZ/RSP) za Potprojekat BiH5 “Obnova i izgradnja 81 individualnog stambenog objekta za raseljene osobe i povratnike u BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

Sporazume je, u svojstvu implementatora projekta, s načelnicima i gradonačelnicima 23 općine i grada u Federaciji BiH (Banovići, Bihać, Bosanska Krupa, Bugojno, Čapljina, Dobretići, Glamoč, Gornji Vakuf-Uskoplje, Gradačac, Jajce, Kakanj, Kalesija, Kladanj, Ključ, Konjic, Kupres, Lukavac, Maglaj, Mostar, Sanski Most, Sapna, Stolac, Vareš i Velika Kladuša) potpisao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Riječ je o petom potprojektu koji se implementira na području Federacije BiH, a kroz koji će u prvoj fazi biti osigurano stambeno zbrinjavanje za 81 ugroženu raseljenu porodicu i povratnike u BiH i za tu namjenu bit će izdvojeno 3,6 miliona KM.

“Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa četiri zemlje iz regije – BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijarde KM, dok je za finansiranje do sada izdvojeno oko 570 miliona, od čega je BiH povukla 130 miliona KM. Najznačajniji donatori, pored EU, su SAD, Švicarska, Italija, Danska, Turska…”, pojasnio je Ramić.

Kako je kazao, do završetka Regionalnog stambenog programa, do juna naredne godine, u BiH bi trebalo biti osigurano oko 3.200 stambenih jedinica za izbjegle i raseljene osobe i povratnike.

“Do sada je završeno gotovo 1.800 stambenih jedinica, od kojih je 1.260 kuća i 532 stana. Plan je da do kraja juna 2022. godine završimo 402 stambene jedinice na području Federacije BiH”, rekao je Ramić.

Istakao je da su danas potpisali sporazume za 23 općine.

“Već su u toku procedure javnih nabavki. Sa općinama smo dogovorili da oni u narednih 40 dana izdaju potrebne dozvole za gradnju. U okviru danas potpisanog sporazuma, najveći broj objekata se radi u Glamoču – 16 stambenih objekata, Sanski Most osam, Mostar šest, Bihać šest…”, naglasio je Ramić.

Vlatka Knežević, ispred Gradske uprave Čapljina, zahvalila se ministarstvu na dosadašnjem radu.

“Drago mi je da smo ostvarili još jedan projekat da bi pomogli ljudima da imaju pristojne uslove za život”, kazala je Knežević.

Načelnik opštine Glamoč Nebojša Radivojša kazao je da će se u ovoj općini u petoj fazi projekta obnoviti 16 stambenih jedinica.

Bego Gutić, načelnik općine Banovići, rekao je da je njima u ovoj općini važan nastavak regionalnog programa kojim je predviđeno da se u općini Banovići izgradi jedna stambena kolektivna jedinica koja će brojati 15 stanova.