U susret Božiću

U Sarajevu pravoslavni vjernici zapalili badnjak

badnjak u sarajevu 1

Rođenje Hristovo, Božić molim da dočekamo u radosti i veselju u svih, da prije svega slavimo Boga na nebesima, ali i imamo mir među ljudima i dobru volju…

Pravoslavni vjernici večeras su zapalili badnjak u dvorištu Stare pravoslavne crkve u Sarajevu i time obilježili početak proslave Badnje večeri, ali i najavili dolazak hrišćanskog praznika Božića, javlja Anadolu Agency (AA).

Službu bdijenja u crkvi predvodio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom nakon čega je uslijedilo tradicionalno paljenje badnjaka, u čemu su pomogli brojni vjernici koji na ovaj način spremno dočekuju sutrašnji Božić.

Mitropolit je tokom obreda poslao poruke mira i poželio sretno Badnje veče i Božić.

Dodao je kako božanska ljubav nema granice ni ograničenja.

“Rođenje Hristovo, Božić molim da dočekamo u radosti i veselju u svih, da prije svega slavimo Boga na nebesima, ali i imamo mir među ljudima i dobru volju. To je ono što Gospod traži od nas. Da mir imamo i da mir stvaramo, jer oni koji mir stvaraju nazvaće se sinovima Božijim”, kazao je mitropolit Hrizostom koji je ukazao na važnost dobre volje među ljudima različtih vjera i kultura.

Kazao je kako Bog traži dobru volju među ljudima nezavisno kojoj vjeri i kulturi pripadaju.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje ima poseban smisao, a predstavlja simbol drveta koje su, po predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio.
Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Paljenju badnjaka prisustvovala je i Tanja iz Srbije, koja živi u Sarajevu. Ona je za AA kazala kako s obzirom da njena porodica živi u Srbiji, ona s dečkom dođe i zapali svijeću u crkvi.

Njena božićna poruka su mir i ljubav, odnosno slaganje porodice. Dodaje kako slavi sve vjerske praznike i ono što je bitno jesu ljubav i tolerancija.

”Ja zaista živim na taj način i tako razmišljam”, dodala je Tanja.