Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ANTIFAŠIZAM

U Sarajevu predstavljena Platforma za antifašističko bh. društvo u 21. stoljeću

platforma za antifasisticko bh drustvo (1)

Istaknuto je to u Platformi za antifašističko bh. društvo u 21. stoljeću, koja je predstavljena danas na pres-konferenciji u Sarajevu, a u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnoslobodilačkog rata – SABNOR-a Bosne i Hercegovine

Antifašizam je civilizacijska vrijednost koja stoji iznad svih ideoloških i političkih opredjeljenja. To je moralni stav, po kojem je fašizam zločinačka tvorevina s kojom nema kompromisa i posljednji je trenutak da se sve antifašističke i demokratske snage u zemlji ujedine i kažu odlučno i generacijsko “ne” fašizmu, koji opet dolazi na naše kućne adrese kao ‘41. i ‘92. prošlog stoljeća.

Istaknuto je to u Platformi za antifašističko bh. društvo u 21. stoljeću, koja je predstavljena danas na pres-konferenciji u Sarajevu, a u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnoslobodilačkog rata – SABNOR-a Bosne i Hercegovine.

Refereirajući se na temeljna pitanja i imperativ antifašističkog angažmana, predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić upozorio je na prisustvo neofašističkih pojava i njihovih sljedbenika u BiH i na širem planu, istaknuvši kako slobodoljubivi dio svijeta u takvim okolnostima nema pravo na šutnju.

– Došlo je vrijeme da na takvo stanje moramo naći ovovremene i nove odgovore – poručio je Đulić, navodeći kako je iz tog i takvog promišljanja proistekla SABOR-ova platforma koja je ujedno i poziv svim građanima i građankama BiH da se uključe u zajednički svenarodni antifašistički front.

Potpredsjednik Programskog savjeta SABNOR-a, režiser i antifašista Dino Mustafić upozorio je kako savremena dešavanja u zemlji, kao i ona na globalnom planu, nažalost, pokazuju da je fraza “Nikad više” tek prazan slogan te da kapaciteti ljudi za činjenje najstrašnijih zločina, zapravo, nisu nikada nestali.

– Stoga, mi moramo stvarati odgovarajuće političko i moralno okruženje kako bi takva ponašanja onemogućili i na vrijeme spriječili – naglasio je Mustafić, podsjećajući na sve snažnije tendencije prema nacionalističkom autoritarizmu u regionu.

Dodao je kako SABNOR-ova platforma u tom kotekstu predstavlja generacijski i transgeneracijski izazov, te da širi novi horizont antifašizma i korespondira s demokratskim postignućima i vrijednostima orijentiranim ka izgradnji društva socijalne pravde, solidarnosti i uzajamne pomoći, odlučno se suprotstavljajući pokušajima historijskog revizionizma.

Definiranje Platforme, koja će biti ponuđena kao osnova za djelovanje svim progresivnim snagama u BiH, pozdravio je državnik, diplomata i nosilac Partizanske spomenice 1941. Raif Dizdarević, ukazujući na širi kontekst novih međunarodnih odnosa i geopolitičkih procesa, kao i njihovih implikacija na stanje u BiH.

U tom je kontekstu, potcrtao značaj jasnog artikuliranja antifašističkog djelovanja na svim nivoima i uključivanja najšireg kruga bh. građana lojalnih vrijednostima antifašizma, promoviranju zajedništva i izgradnji bolje budućnosti za sve, a nasuprot protagonistima daljnih podjela i urušavanja bh. društva i države.

– Bit će nam onako kako budemo radili i koliko budemo uspjeli da unesemo u drštvenu svijest gledanja, principe i ciljeve koje sadrži Platforma – kazao je Dizdarević, ocijenivši kako je organizirani i aktivni front antifašizma preduvjet za neophodne promjene i dobrobit BiH, njenih građana i naroda.

Predstavljanje Platforme za antifašističko bh. društvo u 21. stoljeću upriličeno je na Dan pobjede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope, kojim se obilježava i slavi pobjeda antifašista 1945. godine u Drugom svjetskom ratu.

Sudionici pres-konferencije čestitali su građanima BiH Dan pobjede nad fašizmom, a u nastavku tekst Platforme, koja će biti ponuđena građanima BiH na potpisivanje, pročitali su glumci Mostarskog teatra mladih.