U Sarajevu promovisana knjiga o zloglasnom logoru “Luka” Brčko

BiH

logor-luka-brcko-3

U Sarajevu je danas promovisana knjiga “1992. logor smrti Luka Brčko” autora Muhameda Mujkić.

U razgovoru za AA Mujkić je rekao kako se proteklih deset godina bavi istraživanjem zločina počinjenim nad Bošnjacima u Brčko Distriktu, predratnoj Općini Brčko.

Prema njegovim riječima, početkom agresije na BiH na obali Save formiran je zloglasni logor Luka Brčko kroz koje je prošlo na hiljade bošnjačkih logoraša.

“Na ovoj knjizi radio sam godinu dana i ona je posvećena samo logoru smrti Luka Brčko. Knjiga je podijeljena na poglavlja: prvo šta se o zločinima u Brčkom dešavalo za vrijeme rata, drugo su izjave logoraša iz logora Luke Brčko kroz koji je prošlo 3.000 ljudi, ubijeno je 100, a među 100 nestalih je većina logoraša. Zatim slijedi poglavlje o zločincima koji su osuđeni za Luku, njih ima 11”, ispričao je Mujkić.

logor-luka-brcko-2

Istakao je kako je u Brčkom počinjen genocid nad Bošnjacima, a njegovom okosnicom smatra upravo logor Luka Brčko.

“Okosnica genocida je koncentracioni logor u Brčkom jer su se tu slivale rijeke onih logoraša koji su bili u privremenim logorima tako da je logor simbol genocida i stradanja u Brčkom. Luka je ključna za razmatranje svih zločina u Brčkom”, naglasio je Mujkić.

Današnjoj promociji u Domu oružanih snaga BiH odazvao se, pored ostalih, i bh. reditelj Avdo Huseinović, predsjednica i potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić i Kada Hotić, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović i drugi.

Knjiga “1992. logor smrti Luka Brčko” dvadeseto je izdanje Saveza logoraša u BiH čiji predsjednik Jasmin Mešković ističe kako se na ovaj način doprinosi kulturi sjećanja.

“Ovo je živa historija, naš doprinos sjećanju na sve žrtve i da se nikada više ne dese logori, da iz svega izvučemo pouku da je to loše za sve. Na ovaj način želimo dati doprinos kulturi sjećanja, knjiga je izuzetno dobro obrađena u smislu autentičnih izjava ljudi koji su u Brčkom prošli neviđene torture kroz logor Luka Brčko. Arhivska građa je korištena, nalaze se i imena ubijenih u logoru”, rekao je Mešković za AA.

Dodao je kako danas, i više od 20 godina nakon rata, postoji na hiljade neispričanih ratnih priča za koje se ne zna.

logor-luka-brcko-1

“Bio sam mišljenja da puno toga znam o tome šta se dešavalo na području BiH, susrećem se sa preživjelim žrtavama, čitam knjige, ali svaki dan vidim sve više i više koliko malo znam. Nikada, nažalost, kompletna priča o tome šta se dešavalo neće biti ispričana. Ova knjiga je samo nit u svemu tome, ali svakako ima doprinos”, zaključio je Mešković.

Mujkić je diplomirao i magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Najveći dio života radio je kao novinar u Brčkom.

Ranije je izdao više knjiga među kojima “Brčko – sedam krugova pakla, žrtve o zločinima”, “Bosanski rat Dobrice Ćosića”, “Rušenjem ustavnog poretka BiH 1992. stvorena je paradržava RS”, “Karganović ruši Dodika” i druge.