Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu propada cesta izgrađena prije nekoliko godina

zagrebačka

Predizborni period u posljednjim se decenijama pokazao kao idealno vrijeme za lokalne radove u Bosni i Hercegovini, kada se građanima u posljednjim mjesecima mandata pokušava pokazati kako vlast ipak nešto i radi.

Tako je bilo i ove, ali i izborne 2014. godine kada su u Sarajevu, mjesec prije izbora, završeni radovi u Zagrebačkoj ulici.

No, prema stanju na terenu, nepune četiri godine nakon  asfaltiranja, ova cesta propada na pojedinim dijelovima. Podsjećamo, vrijednost radova bila je 4,4 miliona KM.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakao Ismar Jusufspahić, stručni savjetnik u Direkciji za puteve KS sva uočena oštećenja koja su nastala nakon puštanja u funkciju saobraćaja prve faze saobraćajnice Južne longitudinale su prijavljena izvođaču radova kako bi bila otklonjena u garantnom roku.

„Oštećenja su se odnosila na ivičnjake i poklopce šahtova na kolovozu. Nakon isteka garantnog roka, naknadno su se pojavila nova oštećenja koja su u više navrata konstatovana i koja se nastoje otkloniti kroz redovno održavanje saobraćajnica u nadležnosti Direkcije za puteve. Sankcije za oštećenja nastala nakon isteka granatnog roka nisu predviđene“, kazao je Jusufspahić za Fokus.ba.

Dodao je da se oštećenja na saobraćajnicama dešavaju usljed mnogih predviđenih ili nepredviđenih faktora.

„Šahtovi u kolovozu su često najosjetljivija mjesta podložna oštećenjima, pa iz tog razloga Direkcija za puteve kao ugovorni organ nastoji prilikom implementacije projekata iste predvidjeti izvan kolovoza, kada za to postoji tehnička i zakonska mogućnost. Međutim, u više slučajeva položaj kolektora sa revizionim oknima unutar kolovoza su diktirani Regulacionim planom, koji smo dužni ispoštovati. U 2016. godini za rekonstrukciju cesta je izdvojeno cca 3,5 miliona KM, a u 2017. godini cca 4,5 miliona KM“, zaključio je Jusufspahić.