Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu sutra 94. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO

lovrinovic – sarajlic

U Sarajevu će sutra početi 94. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO i zasjedanje posebne grupe za Mediteran i Bliski istok pod nazivom “Zapadni Balkan: Tranzicijski izazovi, evropske težnje i povezanost s regionom Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA)”, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator skupa, koji će biti održan od 21. do 23. marta, je Parlamentarna skupština NATO-a u saradnji s delegacijom Parlamentarne skupštine BiH, a skup podržava Vlada Švicarske. PS NATO i PS BiH su u ovom formatu dosad organizovali tri skupa i to 2004, 2009, i 2014. godine.

Na 94. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Sarajevu učestvovaće parlamentarci 19 zemalja članica NATO-a, 11 zemalja pridruženih članica i predstavnici iz 11 zemalja regiona Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, te brojni gosti iz međunarodnih institucija i nevladinog sektora.

Predsjedavajući delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PS NATO) Nikola Lovrinović istakao je da će se tokom naredna tri dana učesnicima seminara obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministrica odbrane Marina Pendeš, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i drugi.

Kako je kazao, skupu će se obratiti i brojni predstavnici parlamenta zemalja članica NATO-a u PS NATO, pridruženih članica i zemalja gostiju među kojima i predsjedavajući PS NATO Paulo Ali.

U radu skupa učestvovaće i predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija i institucija iz BiH i regiona.

Tokom prve sesije seminara razgovaraće se o evroatlanskim integracijama na Zapadnom Balkanu, a u okviru seminara biće organizovana dva panela i sesije koje govore o reformama u sektoru odbrane i sigurnosti.

Na seminaru će se, između ostalog govoriti i o glavnim političkim pitanjima na Zapadnom Balkanu, nestabilnosti u regionu MENA i na Zapadnom Balkanu, migrantskoj krizi, terorizmu i radikalizmu, a prezentiraće se i izvještaj posebne grupe za Mediteran i Bliski istok, kazao je član delegacije PS BiH u PS NATO-a Asim Sarajlić.

Sarajlić je izrazio nadu da će na seminaru biti prostora za otvorene i dobre diskusije i da će isti polučiti dobre zaključke.

“Rose-Roth seminari su predviđeni da se čuje mišljenje i zemalja koje nisu u NATO sigurnosnom sistemu, ali i da se vidi koji su to izazovi s kojima se društvo susreće”, rekao je Sarajlić i dodao da ovakvi seminari stvaraju ambijent da pokažu da NATO nije samo vojna organizacija koja prijeti svojim potencijalom, već jedam sigurnosni okvir koji sa sobom donosi i bolju egzistenciju i bolji život građana.