Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SSS BiH

U Sarajevu u ponedjeljak protesti zbog izmjena Zakona o radu

protesti_blajburg 2

Radnici su već danas u BiH robovi. Nakon ovakvih zakonskih rješenja potrebno je da budu robovi u skladu sa zakonom, smatra Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH u ponedjeljak, 27. jula, u Sarajevu bit će održana protestna šetnja pod motom “Dokle više”, javlja Anadolu Agency (AA).

Poručuju kako protestnu šetnju organizuju zbog predloženih izmjena i dopuna federalnog Zakona o radu i Zakona o vijeću zaposlenika, koji će se naći na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH u utorak.

S tim u vezi, u nedjelju se novinarima obratio Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH koji je rekao kako je rješenje lošije od onoga što su očekivali i na što su već početkom maja upozoravali.

“Radnici su već danas u BiH robovi. Nakon ovakvih zakonskih rješenja potrebno je da budu robovi u skladu sa zakonom. Dakle, to je osnovna poruka zakonskog rješenja koje u deset svojih članova, u šest govori o odluci poslodavca. Kozmetička priča o konsultacijama sa sindikatom je priča u kojoj bi trebalo radnici na neki način da nasjednu”, rekao je Šatorović.

Dodao je kako, generalno, konsultacija ne znači saglasnost ili dogovor.

Šatorović je rekao kako odrednica po kojoj radnici mogu raditi 72 sata sedmično (šest dana po 12 sati) derogira pravo radnika na sedmični odmor, i uz to mogu dobiti minimalnu platu ”prema tumačenju pojedinaca iz Vlade FBiH od 406 KM”, a nema jasno definisane minimalne plate u FBiH.

”Ukoliko neki poslodavac odluči da za 72 sata sedmičnog rada, radniku isplati 200 KM, nećete imati nijedan pravni akt, modalitet ili modus da ga tužite i da dobijete makar tih 406”, rekao je Šatorović.

Dodao je kako su to osnovne stavke ovakvog zakonskog rješenja u kojem ni u jednom članu od deset članova, ne spominje se pravo radnika.

”Niti u jednom članu od deset članova se ne govori o stimulaciji za radnike koji rade recimo 72 sata. Niti u jendom članu od deset članova nije zaštićeno niti jedno pravo“, rekao je Šatorović.

Podsjetio je kako su se u proteklim danima u medijima pojavile izjave pojedinaca koji govore da je ovo zakon u korist radnika i da su njim zaštićene majke.

“Mi smo i do sada imali reguliran rad od kuće, u Članu 26. postojećeg Zakona o radu. Mi smo i sada imali reguliranu naknadu plate u slučaju proglašenja prirodne nesreće, elementarne nepogode, pandemije ili bilo čega drugog“, rekao je Šatorović.

Dodao je kako u konačnici sve stvari su do sada bile regulisane i pričati o izmjenama i dopunama u Zakonu o radu u vremenu kada je završeno stanje nesreće, je samo ”najava i potkrepljenje zahtjeva Udruženja poslodavaca da se ponovo proglasi stanje nesreće“.

Smatra kako o tim stvarima računa treba voditi struka.

“U ovoj cijeloj priči postoji interes – interes dva socijalna partnera – Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca. Da pojasnimo i podcrtamo, SSSBiH nije učestvovao u ovim aktivnostima. SSSBiH nije dao nikakvu saglasnost na bilo kakvom ekonomsko-socijalnom vijeću, da ovakav Zakon o radu ide u parlamentarnu proceduru”, rekao je Šatorović.

Dodao je kako se obistinilo sve ono na što su upozoravali.

Naveo je kako postoji jasan zapisnik od 27. aprila u kojem se navodi da je pet osoba koji se ”na neki način nazivaju predstavnicima Sindikata”, dalo saglasnost, a isti ti ljudi su nakon reakcija naveli da ono što je prihvaćeno u aprilu ne važi u julu.

Smatra da ukoliko je neko nešto loše dogovorio, treba snositi posljedice.

“Ekonomsko-socijalno vijeće je nezakonito. Odluke Ekonomsko-socijalnog vijeća su neobavezujuće. Ono nije formirano u skladu sa Sporazumom o formiranju“, rekao je Šatorović.

Dodao je kako će sutra u 11 sati ispred zgrade Vlade FBiH započeti protestnu šetnju u skladu s naredbom Kriznog štaba u kojoj je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi.

Pojasnio je kako će protestna šetnja biti od zgrade Vlade FBiH do Parlamenta FBiH, pridržavajući se svih naredbi o držanju distance i tome slično.

”Naš moto jeste ‘Dokle više’. Dakle, dokle više s devastacijom prava radnika?“, upitao je Šatorović.

Pozvao je nadležne da imaju sluha za radnike.

Šatorović je rekao kako, ukoliko dođe do neželjenog scenarija, SSSBiH može donijeti odluku o generalnom štrajku na nivou Federacije BiH.