Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu uhapšen mladić koji se spremao pridružiti ISIL-u

BiH

sipa buca potok (5)
Ilustracija

Operativnim radom, na području sarajevske općine Novi Grad, lociran je i lišen slobode osumnjičeni koji je ostvarivao kontakte sa ciljem odlaska u Siriju.

Po nalogu Tužiteljstva BiH a u koordinaciji i suradnji sa operativcima OSA BiH i policijskim službenicima SIPA, na području sarajevske općine Novi Grad, lišen je slobode osumnjičeni koji je pod istragom zbog nezakonitog pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tužiteljstvo BiH i sigurnosne agencije, došli su do informacija i dokaza da je ovaj osumnjičeni, ostvarivao kontakte sa osobama koje borave na ratištima Sirije i Iraka, u strukturama bliskim ISIL-u, te se raspitivao za načine odlaska i pridruživanja tim formacijama. Radi se o osobi mlađe životne dobi.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj će donijeti odluku o daljim aktivnostima u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inozemstvu, kontinuirano poduzima aktivnosti na otkrivanju, spriječavanju i sankcioniranju državaljana BiH koji se imaju namjeru pridružiti stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, a što je građanima BiH zakonom zabranjeno.