Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sarajevu upriličen prijem povodom Dana Rusije

dan_rusije_sarajevo_4

Ruska ambasada u BiH večeras je u glavnom gradu BiH organizirala prijem povodom nacionalnog praznika – Dana Rusije, 12. juna, na kojem su prisustvovali brojni domaći i strani zvaničnici iz političkog, javnog i kulturnog života te diplomatskog kora.

– Ovaj praznik simblozira moć i utjecaj naše države, ponos na našu prošlost i odgovornost prema budućnosti. Savremena Rusija je otvorena za međunarodno partnerstvo zasnovano na principima jednakopravnosti, uzajamnom poštovanju. Zalažemo se za saradnju sa svim zemljama – rekao je Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH.

Dodao je da je Rusija protiv blokova i linija, podjela u Evropi, te smatra da je to trag prošlosti.

Istakao je da je Ruska Federacija na Balkanu jedan od ključnih faktora stabilnosti.

– Rusija teži ka uspostavljanju konstruktivnog dijaloga u BiH, promoviranju procesa stabilizacije u skladu s Dejtonskim sporazumom i poštovanju tri konstitutivna naroda. Rusija je zainteresirana za mir i uspješnu BiH. Tokom protelih godina dosta smo uspjeli, govoreći objektivno mi smo jedan od vodećih političkih i ekonomskih faktora u BiH. Među najvećim investitorama smo na bh. tržištu i nastavljamo saradnju – naglasio je Ivancov.

Na kraju je dodao da je ove godine Rusija povećala broj mjesta za bh. studente koji će ići na edukaciju u ruske visokoškolske ustanove.

– Želim uspjeh u našim odnosima. Želim vam prosperitet, mir i slogu – zaključio je ruski ambasador u BiH. Na prijemu povodom Dana Rusije nisu se pojavili ni predsjednik RS-a Milorad Dodik, kao ni premijerka RS-a Željka Cvijanović. U ime Vlade RS pojavila se potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić.

Dan Rusije – 12. jun, jedan je od najvažnijih državnih praznika u toj zemlji. Tog dana 1990. godine održan je prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je bila donesena deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, 12. juna održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsjednika izabran Boris Jeljcin. On je 1992. godine ovaj datum proglasio praznikom i neradnim danom.

Zvanični naziv – Dan Rusije, praznik je dobio 2002. i slavi se u cijeloj zemlji.