U sjedištu Vlade FBiH sastanak sa direktorima rudnika i Elektroprivrede BiH

vlada FBiH 1

U sjedištu Vlade Federacije BiH danas je počeo sastanak predstavnika Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, direktora svih rudnika u Federaciji BiH, Vlade Federacije BiH i JP Elektroprivrede BiH.

Kako je novinarima kazao predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić osnova za razgovor jeste sporazum koji je Vlada Federacije BiH ponudila a koji se odnosi na sindikalne zahtjeve u vezi sa modernizacijom rudnika.

Radi se o sporazumu od devet tačaka od kojih bi, prema Husićevim riječima, mogla biti sporna tačka kojom je predviđeno da se iz cijene 1 kilovat-sata proizvedene električne energije jedan fening izdvaja za fond za modernizaciju rudnika.

Naime Sindikat insistira da izdvajanje u tu svrhu počne 1.oktobra ove godine dok je Vlada stava da bi to trebalo uslijediti od 1. januara 2016. godine.

Husić istovremeno podsjeća da je u subotu održana vanredna sjednica Predsjedništva Sindikata na kojoj su finalizirane aktivnosti u vezi s organizacijom ranije najavljenog protesta rudara, a koji će uslijediti ukoliko se ne postigne dogovor u vezi sa spomenutim sporazumom.