Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen Nikola Brčić zbog zločina u Karamanovoj kući u Foči

Visi-sud-Beograd34

BiH će zatražiti izručenje Nikole Brčića, koji je uhapšen u Srbiji zbog sumnje da je počinio zločine na području Foče 1992. godine.

Iz Ministarstva pravde BiH su rekli da su o hapšenju obaviješteni 29. novembra i da su od Suda BiH zatražili da dostavi dokumentaciju radi pripreme molbe za izručenje.

U Višem sudu u Beogradu su potvrdili za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN) da je Brčiću određen ekstradicijski pritvor 23. novembra i da može trajati dva mjeseca.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva i po zamolnici Suda BiH. Osumnjičen je za zločin protiv čovječnosti.

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da je na njihov prijedlog Sud BiH raspisao potjernicu za Brčićem.

Advokat Slaviša Prodanović kazao je da ga je kontaktirao brat uhapšenog telefonom i da bi naredne sedmice trebalo da stupi u kontakt s klijentom.

“Uhapšen je na graničnom prelazu sa srbijanske strane. On je u pritvorskoj jedinici posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu”, kazao je Prodanović.

Brčić se dovodi u vezu sa zločinima u Karamanovoj kući u naselju Miljevina kod Foče, gdje su žene bošnjačke nacionalnosti držane zatočene i silovane.

Za zločine u Karamanovoj kući osuđen je Radovan Stanković, kome je Sud BiH izrekao 20 godina zatvora. On je proglašen krivim za odvođenje u ropstvo, silovanje i mučenje žena u Karamanovoj kući od avgusta do oktobra 1992. godine.

Optužnicu protiv Stankovića podiglo je Tužilaštvo u Haagu, a predmet je kasnije proslijeđen BiH. Prema navodima ove optužnice, u zločinima u Karamanovoj kući sa Stankovićem i drugima je učestvovao i Brčić.