Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trojica u igri

U Srebrenici se lome koplja oko kandidata za načelnika iz reda Bošnjaka: “Nismo ovce”

srebrenica
Foto: N1

“Podijelili smo bošnjačko biračko tijelo, nije se još oporavilo. Od 2016. do 2020. ništa se nije radilo”, kaže Avdić

U Srebrenici, kako trenutno stvari stoje, ponovo nema jedinstva kada je u pitanju kandidat za načelničku funkciju iz reda Bošnjaka. Za sada se govori o tri kandidata: Hamdija Fejzić kao nezavisni kandidat, Faruk Đozić ispred Stranke za BiH, te Muhamed Avdić ispred NIP-a i stranke Naprijed.

Muhamed Avdić za N1 je govorio o kandidatima za izbore u Srebrenici, ali i da li postoji šansa da se usaglase oko jednog imena za poziciju načelnika.

“Sve je do onih koji su vršili pregovore, da li će se dogovoriti ili ne. Nisam htio da izlazim na izbore, sve se desilo nakon dugog razmišljanja i poslije razgovora sa Nerinom Dizdarom i Kemalom Ademovićem. Odlučio sam prihvatiti kandidaturu. Rekli su da će da stanu iza moje kandidature”, kazao je.

Hamdija Fejzić je u emisiji Dan uživo ranije kazao kako je za kandidaturu dobio podršku SDP-a. Na sve ovo je Muhamed Avdić kazao:

“Saznao sam za to iz medija da je SDP pružio podršku nezavisnom kandidatu. Ja sam bio zajednički kandidat. Šta se desilo morate pitati njih. Vrijeme je da se stane u kraj špekulacijama. Ja nisam tražio ni podršku SDP, ni NiP-a, DF-a… Oni su tražili mene i ponudili mi kandidaturu. Šta će dalje biti, hoće li ostati dosljedni ili ne… Sve zavisi od njih. Ukoliko oni odluče da idu dalje, tako će i biti. Oni su tražili mene, ne ja njih. Mi danas se bavimo posljedicama i bavimo se ko će biti kandidat, a ne tim šta je dovelo do toga da ne može jedan kandidat osvojit poziciju. Najlakše je pričati ko će biti kandidat za načelnika, a ne ko će biti u skupštini. Puno je bitnija skupštinska većina, od načelnika”, naveo je.

Potom je dodao:

“Nažalost, u proteklom periodu pokazalo se da smo prokockali moć posljednjim bojkotom izbora. Ćamil Duraković trebao je podržati Hamdiju Fejzića 2015. godine, tada je bio načelnik, a Fejzić potpredsjednik Skupštine u Srebrenici. Bili su na poziciji, imali su moć i bili su odgovorni prema glasačima da urade sve kako ne bi izgubili poziciju. No, Duraković je odlučio da kaže Fejziću kako mu je vrijeme da ide za Vogošću i organizirao proteste. Podijelili smo bošnjačko biračko tijelo, nije se još oporavilo. Od 2016. do 2020. ništa se nije radilo. Poslata ružna slika iz Srebrenice. Izgubili smo posljednjih 12 godina jer se nije ništa radilo”.

Emir Suljagić tvrdi da je dobio ozbiljne prijetnje od Hamdije Fejzića i njemu bliskih ljudi te je sve prijavio nadležnim organima. Na pitanje da li misli da bi Fejzić mogao zbog ovoga biti suspendovan i sa pozicije u Memorijalnom centru, ali i iz izborne trke koja predstoji, Avdić je kazao:

“Ne mogu prejudicirati ništa. Svakako, nije dobro da bilo ko kome prijeti. Radi se o dvije odgovorne osobe. Nije trebalo doći do toga, to je predmet sada istražnih organa i neke se bave time”, kazao je.

Na kraju je prokomentirao i šta misli o Hamdiji Fejziću:

“Duraković i Tabaković su dozvolili previše luksuza, da ga tjeraju i pričaju da je izdajnik Hamdija Fejzić. A sada da je patriota. Treba imati dostojanstva i odgovornosti prema samom sebi, pa onda i prema glasačima. Nismo ovce za šišanje, jedne godine jedna priča, onda druga priča”, zaključio je Muhamed Avdić za N1.