Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iz OSCE-a za Fokus

U Srebrenici su narušeni Ustav RS, Zakon i dugogodišnja praksa

Brian Aggeler osce
FOTO: Fena

Očitovanje o smjeni zamjenika načelnika Opštine Srebrenica Hamdije Fejzića i imenovanje osobe iz reda srpskog naroda

Iz Misije OSCE-a su se očitovali povodom nedavne smjene zamjenika načelnika Opštine Srebrenica Hamdije Fejzića, koji je iz reda bošnjačkog naroda i popunjavanja njegovog mjesta osobom iz reda srpskog naroda (Momčilo Cvjetinović).

Na upit Fokusa da li je to u suprotnosti sa Članom 3 Zakona o lokalnoj samoupravi RS, iz OSCE-a su za naš portal izjavili:

“Nažalost, smjena zamjenika načelnika Opštine Srebrenica 23. novembra, u suprotnosti je sa principom proporcionalne zastupljenosti, budući da sada i načelnih Opštine i njegov zamjenik dolaze iz istog konstitutivnog naroda. Time se narušava i dugogodišnja praksa u Srebrenici, gdje su, u skladu sa Ustavom RS i Zakonom o lokalnoj samoupravi RS, dužnosti načelnika i zamjenika načelnika Opštine bile povjerene osobama različite etničke pripadnosti”.

Uvođenje i primjena efikasnih i konkretnih zakonskih mehanizama i politika rada

Kako su naveli, u interesu učešća u društvenom, ekonomskom i političkom životu, sve institucije i nosioci javnih funkcija na svim nivoima vlasti, dužni su promovisati i u praksi primjenjivati upravljanje i odlučivanje kojima se odgovara na potrebe, te uvažava važnost učešća i zastupljenosti.

To, ističu, obuhvata poštivanje principa proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u jedinicama lokalne samouprave, kako je to propisano Ustavom Republike Srpske (RS) i Zakonom o lokalnoj samoupravi RS.

– Misija poziva lokalne vlasti širom BiH na izvršenje dužnosti koje su im povjerene Ustavom i Zakonom, a koje proizlaze iz ovih osnovnih principa reprezentativnog upravljanja. To obuhvata i uvođenje i primjenu efikasnih i konkretnih zakonskih mehanizama i politika rada kojima se osigurava da i imenovani i izabrani nosioci javnih funkcija adekvatno i istinski predstavljaju svoje biračko tijelo, između ostalog i u pogledu svoje etničke pripadnosti – poručili su iz Misije OSCE-a u BiH.