Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Srebreniku pronađeni predmeti stari više od 3.000 godina (FOTO)

srebrenik – arheologija

Na lokalitetu Markuše, područje općine Srebrenik, prije oko mjesec danas pronađena je vrijedna arheološka ostava stara više od 3.000 godina, piše Anadolu Agency (AA).

Pronađena su 124 predmeta izrađena od bronze, srpovi, keltovi odnosno bojne sjekire, narukvice, prelijep primjer ukrasne kopče i brojni drugi predmeti. Eksponati su iz brončanog doba, starosti između 3.000 – 3.200 godina, odnosno nastali su između 1.200 – 1.000 godine Stare ere. Prema prvim analizama, mogu se svrstati u oruđa i oružja koje se koristilo na području sjeverne Bosne i Slavonije tokom navedenog perioda.

Ovo je prva ostava koja je pronađena na području sjeveroistočne Bosne u posljednjih pedesetak godina. Dakle, jako je bogata i obiluje arheološkim materijalom i može se reći da je ovo jedan od najznačajnijih arheoloških nalaza u cijeloj BiH u posljednjih pola stoljeća.

srebrenik - arheologija2

Pronašao ih je sasvim slučajno Jasmin Buljubašić, a predmeti su već predani općini Srebrenik za potrebe Zavičajne muzejske zbirke.

Buljubašić je za AA kazao da se sve desilo sasvim slučajno dok je tražio crnu zemlju za cvijeće.

20160521_2_16824097_10262487_Web“Sve se dogodilo iznenada prije oko mjesec dana. Krenuo sam u šumu da tražim crnu zemlju za cvijeće. Prilikom kopanja ispod jednog panja našao sam jedan kamen težine 3-4 kilograma. Uzeo sam ga i pozvao jednog prijatelja iz kriminalističke službe koji me povezao sa profesorom”, ispričao je Buljubašić.

S njim su otišli na lokalitet gdje je pronašao kamen i ostale predmete.

“I oni su kopali da se uvjere da tu ima još predmeta. Našao sam oko 80 komada ostave. Tu su bili srpovi, koplja, imitacija nekog kamenja…”, pojasnio je Buljubašić.

Svi su, prema njegovim riječima, bili oduševljeni, jer nisu vjerovali da tako nešto postoji kod nas.

“Šuma Tušnjača je poznata po nalazištima. Nije se tako nešto prvi put pronašlo ovdje, dakle, nešto vrijedno”, ispričao je Buljubašić.

Dodao je da nije znao da je riječ o predmetima koji su stari i više od 3.000 godina.

O značaju ovog arheološkog nalazišta govorio je i voditelj Zavičajne zbirke u Gračanici i historičar Edin Šaković.

20160521_2_16824097_10262488_Web“Ovdje se radi o posebnoj vrsti arheološkog nalaza. Radi se o ostavi, a one se smatraju najdopadljivijim arheološkim nalazima. Dakle, to je skupni nalaz u kome se vrlo često izbroji i do nekoliko desetina pa i stotina, hiljada predmeta. Riječ je o ostavi iz kasnog brončanog doba, period starosti oko 3.000 godina. Ova ostava koja je pronađena na lokalitetu Markuša broji 124 predmeta. Među njima su brončani srpovi, keltovi, odnosno bojne sjekire, narukvice, prelijep primjer ukrasne kopče i brojni drugi predmeti”, istakao je Šaković.

Prema njegovim riječima, na osnovu preliminarnog uvida u stanje tog materijala može se zaključiti da je riječ o tzv. radioničkoj ostavi odnosno imovini nekog putujućeg ljevača bronce koju je sakrio kao svoje dragocjeno blago.

“Inače, kada se radi o ostavama iz kasnog brončanog doba to je period dosta buran, karakterističan po ratovima, migracionim pokretima… Iz tog razdoblja na našem širem području, prostoru jugoistočne Evrope, brojni su ovakvi nalazi, ovakve ostave. Međutim, takvi nalazi su iznimno rijetki. Ovo je prva ostava koja je pronađena na području sjeveroistočne Bosne u posljednjih pedesetak godina. Jako je bogata i obiluje arheološkim materijalom i mislim da se može kazati da je ovo jedan od najznačajnijih arheoloških nalaza u cijeloj BiH u posljednjih pola stoljeća”, pojasnio je Šaković.

Načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović istakao je da je dan primopredaje predmeta izrađenih od bronze historijski dan za ovu općinu, ali i sjeveroistočnu Bosnu, posebno ako se uzme u obzir obimnost, značaj i starost pronađenih predmeta, koji pripadaju brončanom dobu i starosti su preko 3.000 godina.

srebrenik - arheologija1

“Po svojoj obimnosti predstavljaju najveće arheološko otkriće u ovom regionu u posljednjih 50 godina. Ovo otkriće ima ogroman značaj za lokalnu zajednici obzirom da ovo nije samo jedno od otkrića nego da ih je bilo već više i ranije”, pojasnio je Omerović.

Kako je kazao, područje općine Srebrenik obiluje sličnim nalazima.

“Ovi pronađeni predmeti govore o tome da je prije čak i 3.000 godina ovaj kraj bio naseljen, naime tranzitni centar”, poručio je Omerović.