BiH

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice

U stanove u Foči i Bileću useljava ukupno 47 porodica

11/12/2019

Zahvaljujući navedenom regionalnom programu, krov nad glavom u Foči dobilo je 12 porodica, u Bileći 15, dok je u Projektu CEB II, u novoizgrađenu zgradu uselilo 20 interno raseljenih porodica

Ukupno 47 porodica uselilo je u stanove u Foči i Bileći, izgrađene u okviru Regionalnog stambenog programa i Projekta zatvaranja kolektivnih centara – saopćilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući navedenom regionalnom programu, krov nad glavom u Foči dobilo je 12 porodica, u Bileći 15, dok je u Projektu CEB II, u novoizgrađenu zgradu uselilo 20 interno raseljenih porodica.

Za danas je najavljeno da će porodice u Foči, u naselju Barakovac, posjetiti Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju (DEU u BiH), Marko Aćić, v.d. direktora Republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije te načelnik Radislav Mašić.

Također, danas će u Bileći biti održana ceremonija povodom useljenja 15 porodica u novoizgrađenu zgradu na adresi Njegoševa 28.

U Bosni i Hercegovini će do kraja Regionalnog stambenog programa biti osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Dosad je završeno oko 1.200 stambenih jedinica: 851 kuća, 256 stanova i 20 paketa građevinskog materijala.

Završetak obnove i izgradnje preostalih 2.000 stambenih jedinica predviđen je za period 2020–2022. godina.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori su dosad izdvojili 287 miliona eura, od čega 64,5 miliona eura za projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator s 234 miliona eura, a slijede Sjedinjene Američke Države s 24 miliona, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i nekoliko drugih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Projektom CEB II planirano je stambeno zbrinjavanje više od 7.200 osoba iz 121 kolektivnog centra i alternativnog smještaja u Bosni i Hercegovini. Projekt se implementira na području 45 opština i gradova i Distriktu Brčko i bit će osigurano više od 2.600 stanova izgradnjom odnosno rekonstrukcijom 82 zgrade. Svi korisnici će stambene jedinice koristiti po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja i djelimično u okviru institucionalnih centara za smještaj.

Vrijednost projekta CEB II je 104 miliona eura, od čega je Okvirnim sporazumom o kreditu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope osigurano 60 miliona eura, 42,7 miliona eura je doprinos lokalnih zajednica a 1,3 miliona grant WBIF za troškove implementacije.

Do kraja 2019. godine, u Projektu CEB II, u nove stanove će useliti 150 porodica i bit će zatvoreno osam kolektivnih centara te lokacija alternativnog smještaja u Bosni i Hercegovini. Zatvaranje kolektivnih centara u ovom projektu planirano je do kraja 2022. godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.