Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić i ostali

U Sudu BiH iznošenje žalbi na presudu u aferi “Respiratori”

novalic hodzic solak
Foto: Arhiv
Novalić, Solak i Hodžić

Početkom aprila Sud BiH je prvostepenom presudom osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora

Ročište na kojem će se iznijeti žalbe na presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, te Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa, zakazano je za danas sa početkom u 9 sati.

Istom presudom je bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

-U predmetu Fadil Novalić i drugi je za četvrtak, 2. novembra 2023. godine, zakazana javna sjednica Vijeća Apelacionog odjeljenja – rečeno je iz Suda BiH za Detektor.

Početkom aprila Sud BiH je prvostepenom presudom osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije korona virusa.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim što je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude. Presudom je naloženo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 maraka od Hodžića i “Srebrene maline”.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku dokaza, oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela “pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga”, a Novalić i za primanje nagrade.

U presudi se navodi da se 100 uvezenih respiratora nije moglo koristiti za teže pacijente na intenzivnoj njezi.

Tokom izricanja prvostepene presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić je imao izdvojeno mišljenje, zbog čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Tužilaštvo je nakon izricanja prvostepene presude najavilo da će, po zaprimanju pisanog otpravka, donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajući dio presude, kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija. Odbrane su također tada najavile ulaganje žalbi.