Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sudu BiH sljedeće sedmice presude za zločine u Kalinoviku i Bihaću

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Sud BiH će iduće sedmice izreći presude Zoranu Bjelici i Novici Tripkoviću za zločin u Kalinoviku i Željku Stanareviću za zločine u Bihaću.

Presuda Bjelici i Tripkoviću, optuženima za ubistvo četiri civila u školi “Milan Radojević” u Kalinoviku, bit će izrečena u četvrtak, 28. aprila.

Istog dana će biti izrečena i presuda Željku Stanareviću, optuženom za učešće u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripaču, koje je s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) odvezao do jame Bezdan. Prema optužnici, on je usmrtio četiri osobe i učestvovao u bacanju tijela u jamu.

U četvrtak će pred Apelacionim vijećem biti iznesene žalbe na presudu kojom je Gligor Begović osuđen na 13 godina zatvora za zločine počinjene 1992. nad civilima u zatočeničkom centru Batković kod Bijeljine.

U srijedu, 27. aprila, bit će održana statusna konferencija na kojoj će vještaci medicinske struke iznijeti nalaz i mišljenje o sposobnosti Joze Đojića da učestvuje u postupku. On je optužen za silovanje ženske osobe na području općine Odžak.

Vještaci Tužilaštva i odbrane koji su ranije iznijeli svoj nalaz i mišljenje imaju suprotstavljene stavove o sposobnosti Đojića da prati suđenje, te je Vijeće donijelo odluku da se uradi novo vještačenje. On je u decembru prošle godine negirao krivnju. Suđenje mu još nije počelo zbog utvrđivanja zdravstvenog stanja.

Statusna konferencija, također u srijedu, bit će održana pred početak suđenja Draganu Marinkoviću za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području općine Milići.

U četvrtak će biti održana statusna konferencija pred početak suđenja Zoranu Bogdanoviću, Milanu Đokiću, Ljubiši Ikiću i Branislavu Trišiću, optuženima za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Janje (općina Bijeljina) od 1992. do 1994. godine.

Odbrana Gorana Vujovića, optuženog za zločine u Bileći, završnu riječ će iznijeti u ponedjeljak, 25. aprila. Zajedno s Vujovićem sudi se Miroslavu Duki i Željku Iliću. Oni su optuženi za zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Bileći.

U ponedjeljak će se o krivnji izjasniti Branko Basara i Nedeljko Aničić, optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen u proljeće i ljeto 1992. u Sanskom Mostu i Prijedoru.

Istog dana o krivici će se izjasniti Miroslav Hrstić, Ivan Medić, Miljenko Nogolica i Tonćo Rajič, optuženi za zločine nad civilima u logoru Dretelj (općina Čapljina).

Naredne sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, kao i za zločine počinjene u Srebrenici, Bužimu, Vitezu, Foči, Trnovu, Doboju, Tesliću, Mostaru, Orašju, Brčkom, Kotor-Varoši, Rogatici, Sokocu, Odžaku, Bihaću, Hadžićima, Bijeljini, Sanskom Mostu, Ljubuškom i Prijedoru, javlja BIRN-Justice Report.