Polovina svjetske populacije živi gdje nema slobode medija

BiH

novine

Svjetski dan slobode medija, 3. maj, bit će obilježen danas širom svijeta, u godini kada je ocijenjeno da polovina svjetskog stanovništva živi u zemljama u kojima nema slobodnih medija, a novinari u Srbiji pozvani su da se pridruže simboličnoj međunarodnoj akciji “Pet minuta gromoglasne tišine”.

Sloboda medija u svijetu je prošle godine opala na najniži nivo u posljednjih 12 godina usljed pokušaja političkih, kriminalnih i terorističkih snaga da preuzmu ili ućutkaju medije u okviru šire borbe za vlast, ocijenila je međunarodna organizacija Freedom House, koja je Srbiju označila kao djelimično slobodnu zemlju.

Samo 13 odsto svetske populacije živi u zemljama sa slobodnim medijima, odnosno, u onima u kojima je bezbjednost novinara garantovana, izvještavanje o političkim događajima snažno, državno miješanje u medije minimalno i gdje mediji nisu izloženi pravnim ili ekonomskim pritiscima, dok 46 odsto živi u okruženju gdje ne postoji sloboda medija.

Mediji su najslobodniji u Norveškoj, Belgiji, Finskoj, Holandiji i Švedskoj, dok su među posljednjih 10 zemalja na listi Sjeverna Koreja, Bjelorusija, Iran, Sirija i Kuba.

Od 199 zemalja i teritorija razmatranih 2015, ukupno 62 su procijenjene kao slobodne (31 odsto), njih 71 (36 odsto) je rangirano kao djelimično slobodno, a 66 (33 odsto) kao neslobodne, piše u izvještaju Freedom Housea.

Evropa je tokom prethodnih 10 godina zabilježila najveći pad slobode medija od bilo kog drugog regiona, što je dijelom posledica sporog ekonomskog rasta i smanjenja prihoda od reklama, što je dovelo do otpuštanja, zatvaranja medija i dalje koncentracije vlasništva u medijima.

Ocijenjeno je da različite prijetnje slobodi medija širom svijeta otežavaju medijskim radnicima da rade svoj posao i javnost je sve više uskraćena za nepristrasne informacije i temeljno izvještavanje.

BiH se nalazi na globalnoj rang listi je na 104. mjestu od 199 zemalja.

Među zemljama u regionu lošije su rangirane Albanija (106) i Makedonija (136), a iznad Srbije su Hrvatska (84), Crna Gora (80) i Srbija (87).