počelo grijanje

U svim zeničkim osnovnim i srednjim školama nastavni čas ponovo 45 minuta

skola ilu323

Naime, prošle je sedmice u tim školama nastavni čas, umjesto 45 trajao 30 minuta, a razlog su bile hladne školske prostorije zbog niskih temperatura te činjenice da je grijna sezona u tom gradu počela u petak, 15. oktobra

U sedam osnovnih i 10 srednjih škola u Gradu Zenica od jutros se nastava ponovo odvija po “normalnom“ režimu, odnosno nastavni čas traje punih 45 minuta – potvrdio je Feni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić.

Naime, prošle je sedmice u tim školama nastavni čas, umjesto 45 trajao 30 minuta, a razlog su bile hladne školske prostorije zbog niskih temperatura te činjenice da je grijna sezona u tom gradu počela u petak, 15. oktobra.

-Bili smo prinuđeni reagirati zbog zaštite zdravlja đaka i osoblja škola te smo u tim školama bili skratili nastavni čas za 15 minuta. Sve zeničke škole, koje su na sistemu gradskog daljinskog grijanja, od jutros su ponovo u ustaljenom režimu rada te i u njima čas traje 45 minuta. Još sredinom prošle sedmice centralna OŠ ‘Ćamil Sijarić’ u Nemili, koja je priključena na sistem daljinskog grijanja u tom naselju, vratila se ustaljenom režimu nastave pa je u toj školi čas trajao 45 minuta – napominje ministar Kozlić.

U pet osnovnih škola Zeničko-dobojskog kantona, dodao je, još uvijek je u toku zamjena kotlovnica te njihov prelazak sa ugljena na pelet.

-Radi se o po jednoj školi u Zenici, Zavidovićima, Tešnju, Kaknju i Visokom. Direktorima je ostavljena mogućnost da procijene, u skladu s temperaturama u učionicama, da li da skrate čas na 30 minuta ili organiziraju online nastavu – kaže Kozlić.