Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Tešnju Sajam srednjih škola i fakulteta

tesanj sajam skola 2

Treći Sajam srednjih škola i fakulteta otvoren je danas u Tešnju.

Tokom dana, učenici i njihovi roditelji imat će priliku da se informiraju o mogućnostima koje pružaju brojne odgojno-obrazovne institucije iz cijele Bosne i Hercegovine.

Organizator sajma je Općina Tešanj u saradnji sa srednjim školama s područja Tešnja, a na ovaj način žele omogućiti mladim ljudima, maturantima osnovnih i srednjih škola, lakši izbor srednje škole ili fakulteta.

Sajam podržava i Udruženje privrednika Tešnja, a sve u cilju školovanja kadra u skladu sa stvarnim potrebama privrede.

Ove godine na sajmu učestvuje osam srednjih škola i 22 fakulteta iz Sarajeva, Banje Luke, Zenice,Travnika i drugih gradova.

tesanj sajam skola

U prethodne dvije godine, na sajmu je učestvovalo oko 20 različitih fakulteta iz cijele BiH, deset srednjih škola i 15 ostalih institucija.

Sajam srednjih škola i fakulteta je jedan od ciljeva definisanih Strategijom razvoja Općine Tešanj. Osim sajma, Općina Tešanj petu godinu realizuje i Javni poziv za najbolje poslovne ideje mladih, koji je za ovu godinu otvoren od 18. januara, kao poseban način podrške mladima da pokrenu vlastiti biznis.

tesanj sajam skola 1

Na ovaj način mladi su u proteklom periodu registrovali 24 poslovna subjekta i zaposlili 46 osoba. Također, u proteklih osam godina Općina je izdvojila oko 2,5 miliona KM za stipendiranje oko 1.500 studenata, saopćeno je iz te općine.