Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koronavirus

U TK 26 slučajeva zaraze: Situacija postaje baš ozbiljna

tuzla-setnja-juni-2020-10 (1)

Od ukupnog broja zaraženih, sedmoro ih je hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, a jedna osoba priključena je na respirator

U Tuzlanskom kantonu potvrđeno je 26 novih slučajeva zaraze virusom korona, saopšteno je iz Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva.

Najviše zaraženih je u Živinicama, njih 11, a u pitanju su zaraženi iz klastera Suha i iz klastera u kojem je nulti pacijent osoba koja je došla iz Njemačke.

Osam novozaraženih je na području Tuzle, a u pitanju su dvoje djece iz vrtića na Ircu, kao i jedna osoba iz vrtića na Stupinama. Preostalih pet osoba iz Tuzle su novi slučajevi, dva se vežu za osobe koje su došle iz Švedske i Njemačke, dok su jos tri slučaja nepovezana sa prethodno zaraženim osobama.

Četiri zaražene osobe su iz Lukavca, a radi se o osobama koje su imale kontakte sa zaraženima iz klastera Suha i sa zaraženima iz Živinica.

Dva su nova slučaja u Banovićima i jedan u Gračanici, gdje je u pitanju osoba koja je došla iz Švedske.

Od ukupnog broja zaraženih, sedmoro ih je hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, a jedna osoba priključena je na respirator.

Ministar zdravlja u Vladi Tuzlanskog kantona Dajana Čolić rekla je da se situacija usložnjava i sugerisala građanima da se pridržavaju svih propisanih mjera zašite.

“Apelujem građanima da se pridržavaju mjera koje su na snazi. Situacija postaje baš, ali baš ozbiljna”, rekla je Čolić.

Novim mjerama Kriznog štaba ukazano je da će u slučaju daljeg pogoršanja epidemiološke situacije biti prinuđeni da ponovo uvedu restriktivne mjere.

Krizni štab je upozorio građane da obavezno nose zaštitne maske u zatvorenim prostorima, te da se prodržavaju fizičkog rastojanja od najmanje jedan i po metar.

Od nadležnih institucija je zatraženo da pojačaju nadzor nošenja maski i pridržavanja fizičke distance, te da, u skladu sa ropisima, izriču kazne.

U Tuzlanskom kantonu do danas je potvrđen virus kod 191 osobe. U kućnoj izolaciji nalazi se 217 lica.