BiH

Zavod za javno zdravstvo

U TK i USK još uvijek neće ići u direktnu nabavku vakcina protiv koronavirusa

31/03/2021

Naglasili su da u Tuzlanskom kantonu postoji plan vakcinacije stanovništva, te su naglasili da se nastavlja vakcinacija prioritetnih grupa određenih Planom vakcinacije protiv Covid-19 FBiH

U Tuzlanski kanton do sada je dopremljeno 2.000 doza AstraZeneca vakcina (donacija iz Republike Srbije) protiv koronavirusa, rečeno je Feni iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

U TK vakcine je do sada primilo 1.266 zdravstvenih radnika (javni i privatni sektor). Domovima za stare i nemoćne osobe dodijeljeno je 410 vakcina, a 324 vakcine su dobile osobe starije od 60 godina i više, kazali su iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Naglasili su da u Tuzlanskom kantonu postoji plan vakcinacije stanovništva, te su naglasili da se nastavlja vakcinacija prioritetnih grupa određenih Planom vakcinacije protiv Covid-19 FBiH.

Na pitanje da li je u TK završen proces prijave stanovništva za vakcinaciju, iz Zavoda su odgovorili da su registrirane osobe iz prioritetnih grupa, uključujući osobe 60 godina i više, naglasivši da se registracija nastavlja.

Zavod za javno zdravstvo TK, kako su istakli, za sada ne namjerava krenuti u direktnu nabavku vakcina za stanovništvo.

U Unsko-sanski kanton dosad je dopremljeno 1.000 doza vakcina AstraZeneca protiv koronavirusa i sve vakcine su utrošene – rečeno je Feni u pismenom odgovoru iz Zavoda za javno zdravstvo USK koji potpisuje direktorica prim. dr. Zarina Mulabdić.

Očekuje se da Unsko-sanski kanton 31. marta dobije 762 doze Pfizer – BioNTech vakcine koja će biti raspoređena po zdravstvenim ustanovama u tom kantonu.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo USK, do sad je vakcinu primilo 1.000 osoba, a prema prioritetu, riziku i Planu vakcinacija.

Iz ovog zavoda napominju da još očekuju informacije o utrošku vakcina s terena od zdravstvenih ustanova sa Kantona.

Plan vakcinacije za taj kanton postoji, a vakcinacija će se odvijati prema prioritetima shodno planu vakcinacije i ovisit će o količini vakcine odnosno o njenoj raspoloživosti.

Proces prijave stanovništva za vakcinaciju je u toku, a u ingerenciji je zdravstvenih ustanova Kantona, ističu iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

Kako navode, prema informacijama i uputama s federalnog nivoa, država će osigurati dovoljnu količinu vakcine, te USK-a shodno toj informaciji za sada neće ići u direktnu nabavku vakcine za stanovništvo.

– U slučaju potrebe i ova opcija će biti razmatrana, posebno iz razloga što su Vlada Kantona i ZZO zainteresirani za nabavku vakcine – kaže se u izjavi za Fenu iz Zavoda za javno zdravstvo USK.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.