odluka vlade

U TK majke porodilje u statusu studenta imat će pravo na naknadu

Tim izmjenama predviđeno je da pravo na novčanu pomoć za nezaposlene majke porodilje mogu ostvariti i redovni studenti, koji ne mogu biti prijavljeni na evidenciji JU Službe za zapošljavanje, što je bio jedan od ranije propisanih uslova

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, a kojom majke porodilje u statusu studenta imaju pravo na naknadu.

Time bi se i redovnim studenticama, koje su izostavljene važećim odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, omogućilo ostvarivanje prava na novčanu naknadu za nezaposlene majke porodilje i kako bi se produžio rok za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje tog prava.

Tim izmjenama predviđeno je da pravo na novčanu pomoć za nezaposlene majke porodilje mogu ostvariti i redovni studenti, koji ne mogu biti prijavljeni na evidenciji JU Službe za zapošljavanje, što je bio jedan od ranije propisanih uslova.

Naime, izmjenom se ova grupa eventualnih korisnika izuzima od uslova da su prijavljeni na evidenciji JU Služba zapošljavanje.

Takođe je na sjednici ocijenjeno da postoji potreba da se rok od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona, produži na 90 dana, kako bi sve porodilje blagovremeno mogle podnijeti zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, saopćeno je iz Press službe Vlade TK.