U toku izgradnja potisnog cjevovoda za vodosnabdijevanje rezervoara na Sokolju

potisni cjevovod Sokolje

Na području Mjesne zajednice „Naselje heroja Sokolje“ u toku je izvođenje radova na izgradnji potisnog cjevovoda od pumpne stanice Briješće do rezervoara za vodu u Naselju heroja Sokolje u dužini od kilometar i po. Radovi će koštati oko 385.000 KM.

Radi se o sistemu vodosnabdijevanja u zoni rezervoara Sokolje, koji je ranije izgrađen, kao i pumpna stanica u ulici Franje Kluza koja će taj rezerovar snabdijevati vodom. Rezervoar kapaciteta 1.000 kubika vode trebao bi riješiti pitanje vodosnabdijevanja naselja Zabrđe i dijelova Sokolja, gdje se u ljetnjim mjesecima stanovništvo vodom snabdijeva pomoću cisterni.

U toku je polaganje potisnog cjevovoda ulicom Humačka ploča, a narednih dana radovi će biti nastavljeni ulicom Numan-paše Ćuprilića, gdje će se uporedo sa potisnim cjevovodom raditi nastavak rekonstrukcije postojećeg cjevovoda i kućnih priključaka, od spoja sa ulicom Ibre Ćeske do rezervoara Sokolje.

Nakon izgradnje potisnog cjevovoda između pumpne stanice i rezervoara, gradit će se distributivna mreža do samih stambenih objekata, čime će ovaj sistem biti kompletiran.
Izgradnja ovog sistema dugogodišnji je proces ulaganja u vodosnabdijevanje ovog dijela općine. Izgradnja pumpne stanice u Briješću koštala je oko 300.000 KM, dok je za izgradnju rezervoara u Naselju heroja Sokolje iz općinskog budžeta izdvojeno oko 450.000 KM.

U narednom periodu radit će se i rekonstrukcija cjevovoda od Butila do Rajlovca prema pumpnoj stanici u Briješću kojim će se obezbijediti vodosanabdijevanje pumpne stanice.
Za te radove osigurano je 965.000 konvertibilnih maraka.