Masovno “uhljebljavanje” stranačkih kadrova

BiH

zgrada drzavnih institucija

Ministarstvo inostranih poslova BiH, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo bezbjednosti BiH, na čijem čelu su kadrovi iz Republike Srpske su, prema podacima sa web stranice Agencije za državnu službu BiH, raspisali samo tri mjeseca pred izbore brojne konkurse za radna mjesta.

Projekt menadžer Centra civilnih inicijativa /CCI/ Ivica Ćavar izjavio je Srni da, ukoliko se BiH želi približavati “evropskim” i demokratskim standardima, a takvo je opredjeljenje, barem deklarativno, svih političkih stranaka koje participiraju u vlasti na nivou BiH, onda bi u izbornim godinama trebalo zapošljavati samo u situacijama kada je to “prioritet svih prioriteta”.

Ćavar je naglasio da bi ta zapošljavanja trebalo da budu na transparentan način i uz obrazloženje koje će sasvim jasno pokazati potrebu za takvim upošljavanjima u institucijama BiH.

On je ukazao da je, prema dosadašnjim analizama CCI-a, javni konkurs i dalje jedna od takozvanih “kritičnih tački” u procesu zapošljavanja u javnoj upravi u BiH.

Prema njegovim riječima, ukoliko ne postoje precizne i transparentne procedure i kriterijumi za nova zapošljavanja u javnoj upravi, odnosno javnim poduzećima i ustanovama, računajući tu i više od 70 institucija na nivou BiH, onda je to u ovom slučaju “predizborni plijen” za institucije vlasti i političke stranke.

“I vrlo je čudno kako se uvijek iskaže potreba za nekim radnim mjestima, često vrlo atraktivnim i dobro plaćenim, baš u izbornim godinama, kada zapošljavanja uopšte ne bi trebalo biti, osim onih zaista prioritetnih i uz maksimalnu transparentnost cijelog postupka takvih zapošljavanja”, ukazao je Ćavar.

A, pripreme za dodatna “predizborna zapošljavanja” rade se tokom čitavog mandata i obično se realizuju u drugoj polovini mandata ili baš u izbornoj godini, što je političkim strankama najprofitabilnije, dodao je Ćavar.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Lazar Prodanović rekao je da je očekivano da izvršna vlast na nivou zajedničkih institucija BiH očajnički nastoji da što je moguće više poveća broj zaposlenih u institucijama BiH, što je protiv interesa Republike Srpske i Federacije BiH.

Prodanović je ukazao da nekontrolisano umnožavanje administracije, koja će samo trošiti novac, a neće ničemu doprinositi, predstavlja neku vrstu ugožavanja budžeta nižih nivoa vlasti u BiH.

“Savez za promjene nas je mogao obradovati time da se, za početak, ukine jedna institucija, a to je Komisija za koncesije BiH koja za gotovo 15 godina postojanja ništa nije uradila. Takva institucija je ukinuta na nivou Federacije BiH i ne vidim razloga za njeno postojanje jer bi se time značajna stavka u rashodima budžeta ukinula”, dodao je Prodanović.

Mediji u Republici Srpskoj ranije su pisali da su ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i njegov pomoćnik za opšte poslove Dragiša Delić putem konkursa za četiri radna mjesta “ugurali čak 11 ljudi, i to isključivo članova ili simpatizera PDP-a.

Ministar inostranih poslova BiH izjavio je Srni da su sva zapošljavanja u ovoj instituciji sprovedena u skladu sa zakonom što su, kako je naveo, u svojim izvještajima potvrdili i Kancelarija za reviziju institucija BiH, kao i Agencija za državnu službu BiH.

Crnadak je odbacio “sve medijske i politikantske spekulacije i optužbe” na njegov i na račun Ministarstva inostranih poslova BiH u vezi sa navodnim stranačkim zapošljavanjem u tom ministarstvu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović takođe je odbacio navode o stranačkom “uhljebljavanju” kadrova pred izbore, pojašnjavajući da interni oglasi raspisani u ministarstvu kojem je na čelu za pozicije – stručni savjetnik za tarifu, stručni savjetnik za regionalni razvoj, te stručni savjetnik za koordinaciju sektorskih registara i uspostavljanje IACS-a – predstavljaju odluke o unapređenjima.

“O tome kao ministar donosim odluku i za nju odgovaram. Ni moji prethodnici mene nisu pitali za unapređenja. Vodim Ministarstvo i kadrovsku politiku kako mislim da je najbolje i nikom ne dozvoljavam da mi se petlja u posao i odluke”, rekao je Šarović Srni.

On je napomenuo da su za ove tri pozicije interni konkursi raspisani za državne službenike iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno, one koji su već zaposleni i imaju status državnog službenika.

Kad je riječ o raspisanom konkursu za stručnog savjetnika za naoružanje i vojnu opremu, Šarović je napomenuo da je navedena pozicija ostala upraženjena jer je raniji državni službenik napustio Ministarstvo.

“Izbor je izvršen prije godinu i po dana, tako da se teško može povezati sa uhljebljenjem pred izbore”, dodao je Šarović.

I u Ministarstvu bezbjednosti BiH raspisani su početkom jula interni oglasi za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika na pozicijama šef Odsjeka za pravne, kadrovske i opšte poslove i stručni savjetnik za evropske integracije.

Direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija nije odgovarao na poziv Srne kako bi komentarisao postojanje eventualnog “stranačkog uhljebljavanja” u vrijeme isticanja mandata izabranih zvaničnika.