U toku je treća faza sanacije Franjevačke ulice u Sarajevu

BiH

Franjevacka

Treća, ujedno i posljednja faza sanacije Franjevačke ulice je u toku. Dio ulice u dužini od oko 110 metara, bit će asfaltiran, čime će rekonstrukcija cijele ulice, ukupne dužine skoro 400 metara biti završena.

Tokom 2017. godine urađene su dvije faze rekonstrukcije, koje je Općina Stari Grad finansirala iznosom od 113.000 KM.

Projekat asfaltiranja trećeg dijela Franjevačke ulice, od raskrsnice sa ulicom Maguda do spoja sa ulicom Mehmeda Mujezinovica u dužini od oko 110 metara je u toku i odvija se planiranom dinamikom.

U sklopu projekta planirano je uklanjanje starog asfalta, tamponiranje podloge, te postavljanje novog asfalta sa ivičnjacima i šahtovima za odvodnju otpadnih voda.

Ovaj dio ulice će biti asfaltiran u sklopu projekta “Jačanje uloge MZ u BIH”, kojeg finansiraju vlade Švicarske i Švedske, a implementira UNDP u BiH. Stari Grad je jedna od 24 općine u BiH koja učestvuje u ovom projektu, a na osnovu odobrene aplikacije koju je pripremio Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad.

Radovi će koštati 22.000 konvertibilnih maraka, od čega će UNDP učestvovati sa 17.000 KM, a Općina Stari Grad sa 5.000 KM.

Gradnja multifunkcionalnog sportskog terena Bijela bašča

U toku je izgradnja multifunkcionalnog sportskog terena Bijela bašča u starogradskom naselju Mihrivode. Planirano je da na ovom prostoru bude iscrtan teren za mali nogomet, kao i teren za košarku. Bit će postavljena dva gola sa svom pripadajućom opremom i dva koša. Postavit će se zaštitna ograda oko cijelog igrališta visine šest metara.

Na ogradu će biti postavljeni reflektori, tako da će igralište biti osvijetljeno i u večernjim satima. Planirano je i postavljanje tribina, korpi za otpatke, te izgradnja parkinga sa devet mjesta s prilazom.

Do sada je urađeno ukljanjanje postojeće ograde, ostataka od ranijeg mobilijara i uklanjanje betonske podloge, a u toku je ravnanje terena.

Ukupna vrijednost projekta je oko 130.000 KM. Na osnovu projektnog prijedloga kojeg je pripremio Sektor za lokalni razvoj za izgradnju sportskog terena Bijela bašča obezbijeđeno je 80% sredstava od ukupne vrijednosti projekta od donatora. Tako će istanbulska Općina Fatih izgradnju sportskog terena finansirati sa 86.350 KM, Federalno ministarstvo kulture i sporta sa 17.000 KM, a Općina Stari Grad projekat sufinansirati sa 26.370 KM. Rok za izvođenje radova je 45 dana, a izvođač radova je firma „Bosman“.

Asfaltirana ulica Čeljigovići

Nakon rekonstrukcije kanalizacione mreže na dijelu ulica Hošin brijeg i Čeljigovići prošle godine, te asfaltiranje jednog dijela ulice, završeno je i asfaltiranje preostalog dijela. Tako da je sada ulica u cjelosti sanirana (u dužini od oko 250 metara).

Kako su potvrdili u Službi za investicije, plan i analizu Općine, ulica je sanirana podizanjem starog, oštećenog asfalta, te izdizanjem slivnih rešetki, vodovodnih šibera i šahtova na potrebnu visinu. Po završetku sanacije, ulica je presvučena novim slojem asfalta. Investiciju vrijednu oko 38.000 KM finansirala je Općina Stari Grad, a radove je izvodilo KJKP „Rad“.

Da podsjetimo, usklopu projekta rekonstrukcije kanalizacione mreže zamijenjen je stari sistem novim u dužini od 120 metara. Projekat je koštao oko 36.000 KM, a finansirala ga je također Općina.