Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U toku radovi na sanaciji stambenih zgrada u Vitkovićima

BiH

gorazde_vitkovici_sanacija
Ramović

U goraždanskom naselju Vitkovići počeli su radovi na sanaciji krovnih konstrukcija na stambenim zgradama. Projekat vrijedan 217.568 KM najvećim dijelom finansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma koje je izdvojilo 150.000 KM , dok je ostatak sredstava obezbjedila Gradska uprava Goražda.

Gradonačelnik Muhamed Ramović istakao je da je riječ o značajnom projektu čijom realizacijom će se riješiti dugogodišnji problem prokišnjavanja.

– U saradnji s Federalnim ministarstvom za okoliš, realizujemo ovaj veoma važan projekat sanacije krovova na 15 zgrada u naselju Vitkovići, gdje su stanari potkrovnih stanova imali ogromne probleme. Imali smo intervencije i zahtjeve velikog broja građana da se riješi ovaj problem, a zahvaljujući razumjevanju ministrice Edite Đapo, realizujemo ovaj projekat. Firma „Kaja Company“ izvodi radove planiranom dinamikom i nadamo se da će biti ispoštovani rokovi, mada vremenske prilike i kiša stvara ogromne probleme kako stanarima tako i izvođaču – kazao je Ramović uz napomenu da se nastoje obezbjediti dodatna sredstva i za preostale zgrade.

Predsjednik Savjeta MZ Vitkovići Dževad Bekrija naveo je da je riječ o gorućem problemu u tom dijelu grada.

– Projekat je od nemjerljivog značaja posebno za populaciju smještenu u potkrovnim stanovima a uglavnom je riječ o demobilisanim borcima i mladima slabijeg socijalnog statusa, kojima je Vlada BPK-a obećala da će se sanirati krovovi iz sredstava prikupljenih prodajom tih stanova, što se nije desilo. Na moj zahtjev prema Klubu vijećnika SBB-a u gradskom vijeću, došli smo do ministrice Đapo koja je odlučila podržati ovaj projekat energetske efikasnosti – kazao je Bekrija.

Naglasio je da se nažalost u toku implementacije projekta ispostavilo da sredstva ne mogu biti dovoljna za 24 zgrade.

– Preostalo je još devet na kojima treba sanirati krovne konstrukcije, a prema našim saznanjima postoji mogućnost da Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdvoji i dodatna sredstva kako bi zaokružili tu priču i konačno tim ljudima stvorili normalne uslove za život – kazao je predsjednik Savjeta MZ Vitkovići.