Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U toku rekonstrukcija vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo

vik rekonstrukcija

U toku je sanacija vodovodne mreže u Kantonu Sarajevo, a nakon polaganja privremenog voda, rekonstrukcija je danas počela na drugoj dionici prve faze od mosta Ćumurija do Latinske ćuprije, saopćeno je iz kantonalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

Liveno-željezni cjevovod izgrađen 60-tih godina prošlog stoljeća bit će zamijenjen novim daktilnim cjevovodom profila DN 300.

Pošto grad u ovom dijelu ima samo jednu kolovoznu traku te drugu za tramvajski saobraćaj, očekuju se povremene gužve.

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” apeluju za razumijevanje i strpljivost građana jer je riječ o veoma značajnom projektu sanacije vodovodnog sistema.

– Izvođač radova Mibral, uz nadzor ‘Vodovoda i kanalizacije’, čini sve kako bi saobraćajne trake bile što manje opterećene, a potrebne su za odvoz i dovoz materijala i manevar građevinskih mašina – rekao je direktor “Vodovoda i kanalizacije” Nezir Hadžić.

Projekt sanacije-rekonstrukcije mreže počeo je na lokalitetu od Skenderije do Vijećnice.

Predviđena je rekonstrukcija 980 metara cjevovoda profila DN 400 (potez Skenderija – Drvenija) i 960 metara cjevovoda profila DN 300 i DN 200 (potez Drvenija – Vijećnica).

Ovaj veoma zahtjevan projekt predviđen je u dvjema fazama. Prva je od mosta Drvenija do Vijećnice, podijeljena na pet dionica, a druga na potezu Skenderija – most Drvenija, podijeljena također na pet dionica.

Jučer je završena prva dionica prve faze, na potezu Drvenija – Vijećnica. Rekonstruisano je 190 metara veoma starog i dotrajalog cijevovoda profila DN 300, gdje je na svakom spoju bilo curenja.

Druga dionica, čija rekonstrukcija je počela danas, podrazumijeva zamjenu 200 metara cjevovoda profila DN 300. Rok je deset dana ako ne bude većih problema.

O dinamici radova i završetku dionice građani i potrošači će biti blagovremeno obaviješteni.

Uprava “Vodovoda i kanalizacije” je odredila prioritetne dionice, a novac je osiguran iz vodnih naknada iz Ministarstva za komunalnu privredu i infrastrukturu.

Rok za završetak radova je 90 dana za kompletan projekt. Njegova vrijednost je 1,1 milion KM.