Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

U toku sastanak predstavnika političkih stranaka o ukidanja “dana RS-a”

ukidanje_dnars

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29.marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu RS

Sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i predstavnika parlamentarnih političkih stranaka sa sjedištem u RS-u, povodom odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o Danu RS-a, počeo je u Banjoj Luci.

Cvijanović, koja je i inicirirala ove razgovore, očekuje da će biti pokazano jedinstvo svih političkih partija iz RS-a, čiji su predstavnici odazvali sastanku.

– Ponudit ćemo određena rješenja na koji način da prevaziđemo ovaj problem, u skladu s očekivanjima građana da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS – istakla je Cvijanović i dodala da će to cilj biti zajednički politički nastup, jedinstveno rješenje i, kako je ustvrdila, podizanje brane svaki put kada krenu napadi na RS.

I lider SNSD-a Milorad Dodik je sinić najavio da će u Narodnoj skupštini RS-a na jesen biti usvojen novi zakon koji će opet definirati 9. januar kao “Dan RS”, ali će se taj zakon zvati drugačije.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29.marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao Danu RS.

Sud je usvojio zahtjev devet bošnjačkih i hrvatskih delegata Vijeća naroda RS te ukinuo odredbu u tom zakonu, koja glasi “Na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljano s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao „Dana RS“.

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. „Dan RS“ predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.