Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dvodnevna sjednica

U toku sjednica Predstavničkog doma, predložen budžet FBiH od 5,5 milijardi KM

220124_pfbih_sjednica_43196 (1)

Predložila ga je Vlada FBiH u ukupnom iznosu oko 5,5 milijardi KM, za jedan posto više od prošlogodišnjeg budžeta, odnosno više za 53,8 miliona KM

Počela je dvodnevna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovin u čijem je najavljenom dnevnom redu Prijedlog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.

Budžet je predložen po hitnom postupku te najavljen i kao tačka dnevnog reda za sjednicu Doma naroda sazvanu za četvrtak jer ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre većinom glasova oba doma.

Predložila ga je Vlada FBiH u ukupnom iznosu oko 5,5 milijardi KM, za jedan posto više od prošlogodišnjeg budžeta, odnosno više za 53,8 miliona KM.

Strukturu karakteriše rast poreznih prihoda, posebno iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje te od indirektnih poreza.

Na drugoj strani, planiran je porast iznosa kapitalnih transfera i izdataka za nabavku stalnih sredstava. Povoljne i optimistične revidirane projekcije prihoda, kao i manje planirani izdaci, pogodovali su značajnom smanjenju potrebe za zaduživanjem te manjim iznosom planiranih primitaka u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, navela je među brojnim drugim pokazateljima Federalna vlada u obrazloženju predloženog budžeta.

Objašnjavajući potrebu za hitnom procedurom, navela je da je u svrhu sprečavanja širenja COVID-19, u prethodnom periodu uvedeno niz mjera i aktivnosti koje su imale pozitivne efekte u borbi protiv COVID-19, s jedne strane, a s druge, značajno su pogoršale privredna kretanja u ekonomiji.