Sarajevo

U toku su završni radovi na Domu zdravlja Novi Grad

dom zdravlja novi grad

Sva nastojanja da kantonalne institucije osiguraju neophodna sredstva kako bi se radovi priveli kraju u toku 2018. nisu uspjela

Nakon što su rebalansom budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za ovu godinu osigurala finansijska sredstva koja su nedostajala za završetak radova na vanjskom uređenju Doma zdravlja “Novi Grad” na Otoci, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo potpisao je ugovor sa izvođačem radova čime su stečeni uslovi za završetak radova.

Asmir Sabljica, direktor za tehničke poslove u firmi “Unigradnja” koja izvodi radove, naveo je da su radovi nastavljeni prije 15-tak dana, a trenutno se vrše završni radovi u prizemnom dijelu objekta, postavljanje stropova i rasvjete u garažama i na otvorenom parkingu, kao i završni mašinski radovi, te montaža sanitarne opreme unutar objekta.

– Također, u saradnji sa KJKP Vodovod i kanalizacija u toku je priključivanje Doma zdravlja na novoizgrađene vodovodne i kanalizacione inastalacije, nakon čega će biti izvršeno izmještanje starih vodovodnih i kanalizacionih inastalacija – rekao je Sabljica.

Dodao da će vanjske radove, koji podrazumjevaju tamponiranje i asfaltiranje parkinga i požarnih puteva, te izgradnju prilaznog stepeništa iz ulice Bulevar Meše Selimovića i drugi finalni radovi na vanjskom uređenju, moći izvoditi dolaskom povoljnijih vremenskih uslova.

Pomoćnik općinskog načelnika Službe za finansije Emir Dedović kazao je da je osovni problem koji je uzrokovao prolongiranje završetka radova bilo nepotpisivanje ugovora od strane Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo sa izvođačem radova, a koji je obrazlagan time što nije zatvorena finansijska konstrukcija, kao preduslov za potpisivanje ugovora o izvođenju radova.

S obzirom na to da su sufinansijeri rekonstrukcije DZ “Novi Grad” sa vanjskim uređenjem Zavod za zdravstveno osiguranje KS, JU Dom zdravlja KS, Ministarstvo zdravstva KS, Zavod za izgradnju KS i Općina Novi Grad, u 2018. se ušlo sa planom da svaki od sufinansijera osigura pripadajući dio sredstava.

Iz Općine navode da su Ministarstvo zdravstva KS-a i Općina Novi Grad osigurali sredstva u budžetima za 2018., međutim, problem je nastao na relaciji Zavod za izgradnju, JU Dom zdravlja KS i Zavod za zadravstveno osiguranje KS, zbog čega finansijska konstrukcija nije bila zatvorena sa 350.000 KM.

– Sva nastojanja da kantonalne institucije osiguraju neophodna sredstva kako bi se radovi priveli kraju u toku 2018. nisu uspjela. Uzimajući u obzir tu činjenicu, te činjenicu da dolazimo do kraja 2018. i do promjene strukture Vlade KS-a, općinski načelnik je predložio da se kroz rebalans budžeta osiguraju nedostajuća sredstva od 350.000 KM, kako bi bili stečeni uslovi da Zavod potpiše ugovor sa izvođačem radova i da se radovi završe – izjavio je Dedović, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.