Poražavajući podaci

U Tomislavgradu prošle godine tri puta više mrtvih nego rođenih

tomislavgrad-16082015

U aprilu prošle godine Općinsko vijeće Tomislavgrad usvojilo je novu Odluku o novčanoj pomoći roditeljima povodom rođenja djeteta te su u budžetu planirana sredstva više od 100.000 maraka

U prošloj je godini u općini Tomislavgrad zabilježeno tri puta više umrlih nego rođenih, pokazuju podaci Općine Tomislavgrad za 2021. godinu upisanih u matice rođenih, umrlih i vjenčanih.

Podaci pokazuju da je na području Tomislavgrada rođeno 124, a umrlo 394 osoba.

Kako bi se popravila demografska slika i spriječilo daljnje iseljavanje mladih porodica, u aprilu prošle godine Općinsko vijeće Tomislavgrad usvojilo je novu Odluku o novčanoj pomoći roditeljima povodom rođenja djeteta te su u budžetu planirana sredstva više od 100.000 maraka.

Prema toj odluci, povodom rođenja djeteta roditeljima pripada jednokratna naknada u iznosu od 800 maraka, što je je za 200 maraka više od ranije odluke usvojene 2019. godine.

Dodatno je, kako bi se zadržale mlade porodice na ovim prostorima, Općinsko vijeće početkom godine usvojilo Odluku o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih porodica i samohranih roditelja na području općine Tomislavgrad za što je u budžetu za ovu godinu planiran iznos od 200.000 maraka.

Općina će subvencionirati stjecanje prve stambene nekretnine u iznosu do najviše 100 maraka po metru kvadratnom stambene površine, a subvencionirat će se najviše 75 kvadratnih metara površine, tako da iznos subvencije po korisniku ne može biti veći od 7.500 maraka.