U Trebinju počela izgradnja stanova u cilju zatvaranja kolektivnih centara

BiH

borovac_trebinje

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac prisustvovala je danas svečanosti kojom je obilježen početak radova na izgradnji zgrade sa 48 stanova u Trebinju, u okviru realizacije projekta CEB2 – Zatvaranje kolektivnih centara.

Borovac je posjetila i Dom penzionera u Trebinju koji se obnavlja iz sredstava planiranih za rješavanje pitanja kolektivnih centara.

– Nakon završetka radova na ova dva objekta u Trebinju se zatvaraju kolektivni i alternativni centri, ali se rješava i pitanje socijalno ugroženih penzionera – kazala je za Fenu ministrica Borovac.

Naglasila je da je Grad Trebinje do sada, učestvujući u Projektu CEB2 – Zatvaranje kolektivnih centara i Regionalnom stambenom programu dobio oko četiri miliona KM, kojim će riješiti ukupnu stambenu problematiku interno raseljenih osoba i osoba koje se nalaze u kolektivnim centrima.

Projekt “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB 2“ provodi se u 45 gradova i općina u BiH, a njime je planirano zatvaranje 121 kolektivnog centra. Planirana je izgradnja 2.611 stambenih jedinica neprofitnog socijalnog stanovanja, te će se više od 7.200 stanovnika 121 kolektivnog centra preseliti u nove stambene jedinice.

Projekt CEB 2 implementira Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH putem nadležnih entitetskih ministarstava, organa lokalnih vlasti te resornih kantonalnih ministarstva/uprava u Federaciji BiH i UNHCR-a.

Prema planiranim aktivnostima, u 2018. godini se još očekuje početak radova na izgradnji zgrada u Srebreniku, Kladnju, Gradišci i Modriči, u okviru kojih će biti izgrađeno 142 stana za porodice koje sada žive u kolektivnim centrima.

U Republici Srpskoj u toku je izgradnja deset zgrada sa 281 stanom, a do kraja godine planiran je početak izgradnje još dvije zgrade u Gradišci i Modriči.

Na području Federacije BiH započeta je izgradnja četiri zgrade sa 191 stanom, a planirano je u ovoj godini i početak radova na izgradnji tri zgrade, u Zenici, Srebreniku i Kladanju, u okviru kojih će biti osigurano dodatnih 150 stanova.

Sveukupno tokom 2018. godine u BiH će se graditi 19 zgrada sa 676 stanova za najugroženije porodice koje žive u kolektivnim centrima.