Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zagađenje

U tri bh. grada kvalitet zraka danas nezdrav za stanovništvo

zagadjenje sarajevo
Foto: Fena/Arhiv

Indeks kvaliteta zraka u 13.00 sati na području Sarajeva iznosio je 169, Maglaja 166 te Zenice 158

S promjenom vremenskih prilika u prijepodnevnim satima došlo je do pogoršanja kvaliteta zraka na području Sarajeva, Maglaja i Zenice. Prema podacima od 13.00 sati na području tih gradova kvalitet zraka je pogoršan i nezdrav je za stanovništvo.

Indeks kvaliteta zraka u 13.00 sati na području Sarajeva iznosio je 169, Maglaja 166 te Zenice 158.

U takvim uvjetima moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje, dok bi bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti trebali izbjegavati: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali, navode iz Ekoakcije koja prikuplja podatke o kvalitetu zraka.

U većini drugih gradova Bosne zrak je danas nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, posebno na području Lukavca, Visokog i Vogošće, u kojima je indeks kvaliteta zraka u 13.00 sati iznosio 147, 145 i 140.

Na području tih gradova upozoravaju se oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca da bi trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, ali i svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Kvalitet zraka danas je zadovoljavajući na području Ivan-sedla, te Bihaća gdje je kvalitet zraka dobar budući da je indeks kvaliteta zraka iznosio 21.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).