Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Alešević se branio šutnjom jer nije dobio imunitet od krivičnog gonjenja

nermin-alesevic-advokat-feraget-foto-patria

Alešević je nakon otkrivanja afere izjavio da je napravio, a zatim objavio taj snimak kako bi pokazao da je pravosuđe u BiH korumpirano

U Tužilaštvu BiH je završeno ispitivanje Nermina Aleševića, osumnjičenog za krivična djela davanje dara i drugih oblika koristi i neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

On se tokom ispitivanja branio šutnjom jer nije dobio imunitet od krivičnog gonjenja.

Privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević danas je saslušan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, nakon što je protiv njega otvoren krivični predmet zbog „Davanja dara i drugih oblika koristi“ i „Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje“, potvrdio je za Novinsku agenciju Patria njegov advokat Ifet Feraget koji je prisustvovao davanju iskaza.

Alešević je u novembru 2018. godine snimio, a zatim portalu Žurnal ustupio snimak na kojem se vidi da inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marko Pandža predlaže Aleševiću da novcem „potkuje“ predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milana Tegeltiju kako bi Tegeltija ubrzao predmet koji je Alešević podnio Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu protiv više lica.

Prethodno su Alešević, Pandža, Tegeltija i Tegeltijin kum Vlado sjedili u jednom ugostiteljskom objektu i razgovarali o Aleševićevoj krivičnoj prijavi koja u Tužilaštvu KS stoji više od dvije godine.

Alešević je nakon otkrivanja afere izjavio da je napravio, a zatim objavio taj snimak kako bi pokazao da je pravosuđe u BiH korumpirano.

Više domaćih i međunarodnih organizacija u BiH, među kojima i brojne ambasade u zemlji zatražile su suspenziju Tegeltije sa mjesta predsjednika VSTV-a, dok se cijeli slučaj na istraži, ali je Tegeltija odbio podnijeti ostavku.

Tužilaštvo BiH je u međuvremenu formiralo predmet u kojem istražuje Aleševića zbog „Davanja dara i drugih oblika koristi“ i „Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.“