cvijeće na spomen obilježju

U Tuzli obilježen 15.maj – Dan odbrane grada

tuzla dan odbrane grada (1)

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da se na Brčanskoj Malti dogodila najveća bitka za odbranu ovog grada

Delegacije Grada Tuzle, predstavnici boračkih organizacija i sudionici odbrane Tuzle, položili su u povodu Dana odbrane grada cvijeće na spomen obilježju na Brčanskoj Malti stradalim žrtvama 15. maja 1992.godine.

-Mi smo svi ponosni što smo uspjeli odbraniti Tuzlu i živote nedužnih građana, jer im je bila predviđena sudbina isto kao i žrtvama u Prijedoru, Srebrenici, Biljeljini i Vlasenici. Moramo znati da istina može biti samo jedna. Mi smo ovdje u Tuzli odbranili živote građana od one sudbine koja im je bila namijenjena od strane agresora – kaže Mirza Ahmić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Grada Tuzle.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da se na Brčanskoj Malti dogodila najveća bitka za odbranu ovog grada.

-Šta mislite da nisu bili spašeni, jer je to bila vojska pod vodstvom Ratka Mladića?! Dogodilo bi se isto ono što se dogodilo Srebrenici ili Višegradu. Zahvaljujući policajcima ovog grada i braniocima Tuzle, takva tragedija je spriječena. Prema njima trebamo njegovati vječitu zahvalnost jer su spasili živote ljudi – kaže gradonačelnik Imamović.

Dodaje da odgovorni za ovaj zločin nisu nikada odgovarali, a glavnim akterom, odnosno krivcem za predmet poznat kao „Tuzlanska kolona“ smatra tadašnjeg generala JNA Mileta Dubajića.

-Mile Dubajić je najodgovorniji, jer je predvodio tu paravojsku. On je „natovario“ vojnike na kamione koji su mu povjereni, „natovario“ gorivo, „natovario“ municiju i onda su se dogodile velike eksplozije kada je poginulo mnogo ljudi. On je odgovoran za napad na Tuzlu – kaže Imamović.

Selim Bešlagić, koji je 1992. godine obnašao funkciju gradonačelnika Tuzle, istaknuo je danas da je 15.maja datum koji se treba obilježavati kao Dan odbrane grada u kojemu su sudjelovali svi građani bez obzira na nacionalnu pripadnost.

-Čak je i Tužilaštvo Srbije reklo da je ovo bio jedan legalan potez u kojem nije bilo ratnih zločina. Drugim riječima mogu reći da naša priča i naša borba je bila dugotrajna i mukotrpna, ali na kraju je rezultirala istinom. Meni bi bilo drago ukoliko bi ta istina došla i do druge strane i da jednostavno otvorimo proces „15.maj“ protiv Dubaića kao organizatora izvlačenja vojnih jedinica, jer nije postupio onako kako se trebalo postupiti i koji je i sam na suđenju Iliji Jurišiću rekao da je kriv. Međutim, to ostavljam pravosudnim organima – rekao je Bešlagić.

Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla uspjeli su odbraniti grad od neprijatelja 15. maja 1992. godine, a taj datum postao je jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada.